Politică

Băsescu se întoarce. Crin nu vrea să plece!

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/22/01 photo1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Frustrare mare și furie în tabăra USL, după ce Curtea Constituţională a invalidat, ieri, referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. USL a declanșat „războiul cu toată lumea” și e dispusă să scoată lumea în stradă ca să îl țină pe Băsescu departe de Palatul Cotroceni.</strong></p>

CCR se reuneşte din nou, astăzi, pentru ca Hotărârea privind invalidarea referendumului să fie citită in plenul Curţii, apoi semnată de judecători. Hotărârea va fi transmisă ulterior Parlamentului.


Traian Băsescu îşi va relua atribuţiile de preşedinte al României după publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Decizia Curţii de ieri nu a fost bine primită de cei din USL, care au anunţat că nu renunţă la războiul început în luna iulie. Chiar dacă Ponta declara luni că decizia CCR va fi respectată, ieri, liberalii au adus în discuţie o nouă suspendare a lui Băsescu. Declaraţia halucinantă a venit chiar din partea preşedintelui interimar, Crin Antonescu.

Frustrare mare şi furie în tabăra liberalilor


„Fără doar şi poate“, a răspuns Crin Antonescu întrebat dacă PNL ia în calcul o nouă suspendare a lui Traian Băsescu. „O nouă suspendare a lui Băsescu este posibilă. Am fost surprins de decizia CCR, sunt dezamăgit, sunt frustrat. Socotim hotărârea CCR nedreaptă pentru că ignoră votul a 8,5 milioane cetăţeni, pentru că ignoră o majoritate reală a cetăţenilor care ar fi trebuit, conform tuturor legilor invocate chiar de Curte, să constituie cvorumul, ignoră legile pe care Curtea le invocă: legea referendumului, pentru alegerea preşedintelui“, a spus ieri Antonescu. El a revenit şi asupra declaraţiei privind retragerea sa din politică. „Nu mă retrag din politică, Băsescu trebuie să demisioneze“, a mai spus el. Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu a declarat, la rândul său,  că un asemenea demers nu este exclus. „Nu ne împiedică nimeni să reluăm procedura de suspendare a lui Băsescu până când înțelege să plece" a spus el. Întrebat pe ce s-ar baza acest demers, pentru că președintele poate fi suspendat numai pentru încălcări grave ale Constituției, Fenechiu a spus: „Prin simpla lui prezență, Băsescu încalcă Constituția". Ministrul Culturii, Puiu Haşotti a declarat, la rândul său că decizia CC este „antinaţională", „împotriva realităţii şi a cifrelor", iar de acum încolo „CC să coabiteze cu Traian Băsescu", pentru că USL nu poate face acest lucru.  Mai supărat a fost Radu Stroe, ministrul delegat pentru Administraţie, care a declarat că judecatorii CCR „nu au fost capabili să citească legea, nu au fost capabili să ia în considerare votul românilor".

Regretele lui Ponta


Ceva mai reţinut a fost însuşi premierul Victor Ponta. Întrebat de jurnalişti dacă îşi reproşează ceva în legătură cu referendumul din 29 iulie, acesta a răspuns: „Da. Categoric, da. Dacă aş fi ştiut atunci că ceea ce, domnul Antonescu şi cu mine, cu bună credinţă am făcut acceptând cvorumul de 50%, va fi folosit cu rea credinţă de Traian Băsescu care a boicotat referendumul şi de judecătorii de la CC, cei şase, care n-au vrut să ţină cont de realitate, da, asta regret. Regret că ne-am lăsat cu toţii păcăliţi de nişte oameni necinstiţi", a spus Ponta, după aflarea deciziei CCR.


Mesajul PDL: „Românii înaintea politicii“

Bucuria a fost mare însă în tabăra PDL. Democrat liberalii au transmis ieri, mesajul lor. „Românii înaintea politicii, munca înaintea vorbelor și solidaritate înainte de toate. E timpul ca războiul politic să înceteze și să reintrăm într-o logică de normalitate politică. PDL îi tratează cu același respect pe cei 7 milioane care au votat da, pe cei 1 milion care au votat NU și pe cei 10 milioane care ne-au ascultat sfatul“, a spus ieri, liderul PDL, Vasile Blaga. La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat că decizia Curţii Constituţionale „este o decizie legală şi constituţională, şi care confirmă încă o dată că în matematică, 46,2 nu poate fi transformat în nicio situaţie în 50,1. Sper ca această decizie să pună capăt crizei politice, iar politicienii de la putere care au declanşat iresponsabil acest referendum să fi învăţat din această lecţie şi de astăzi înainte principala lor preocupare să fie legată de viaţa de zi cu zi a românilor şi de problemele reale ale ţării şi ale românilor şi nu cele care să vizeze ambiţiile şi orgoliile politice". Boc a mai precizat că se aşteaptă la normalizarea vieţii politice din perspectiva interesului general. „M-am uitat la faptul că stabilitatea economică atât de greu câştigată de România în ultimii 2 ani a fost şubrezită în fiecare zi de criză politică. Uitaţi-vă la cursul euro, leu, la investiţiile în ţară şi la imaginea externă a  României", a mai spus Emil Boc.
Întrebat dacă crede că preşedintele interimar, Crin Antonescu îşi va ţine promisiunea, mai exact dacă se retrage din politică dacă Băsescu nu este demis, Emil Boc a spus că este o „chestiune de onoare, ea există sau nu există. Nu poţi să impui cuiva onoarea".



Hosu: „Cei din USL nu vor accepta o înfrângere într-un război început chiar de ei“

Despre frustrarea liberalilor a vorbit pentru Monitorul de Cluj şi sociologul Ioan Hosu. În opinia acestuia, cei din USL nu se vor resemna. „Cred că decizia Curţii trebuie salutată, trebuia însă luată acum trei săptămâni. Pe de altă parte, decizia invită societatea românească la încă o perioadă de aşteptare, pentru că relaţiile politice vor rămâne în continuare tensionate. Ne întoarcem practic la momentul post electoral local. Structural, vor rămâne aceleaşi tabere, iar turbulenţele politice vor continua, din punctul meu de vedere. Nu ştiu ce coabitare va fi, pentru că s-a tot vorbit de coabitare. Decizia creează satisfacţie într-o tabără, frustrare în cealalată, pentru că nu cred că ceilalţi se vor resemna. Ar însemna să accepte o înfrângere într-un război început de ei, în luna iulie“, a spus Hosu, după aflarea deciziei Curţii.


Antonescu îşi calcă promisiunea făcută românilor: nu se retrage din politică

Crin Antonescu a promis că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, se va retrage din viaţa politică. Acum, se face că nu ştie, că nu a spus chiar aşa, că rămâne „în slujba românilor”.



Iată ce a declarat Antonescu de la suspendare, la invaliditate referendumului:


6 iulie – „Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică"


26 iulie – „Am spus, dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc învârtindu‑mă"

21 august – „Am spus că dacă Băsescu nu va fi demis de voinţa alegătorilor români mă voi retrage definitiv din politică. Mi‑am luat angajamentul demisiei în faţa expresiei de voinţă a românilor. Nu mă retrag din politică, pentru că Băsescu a fost demis în realitate, pe fond, pe temeiuri de majoritate”


 

Crin Antonescu vorbeşte despre a doua suspendare, când tocmai el e numai bun de suspendat

„Lupta noastră cu regimul Traian Băsescu va continua până la capăt”, a declarat ieri Antonescu, flancat de Victor Ponta şi Daniel Constantin.
Antonescu s‑a pronunţat de mai multe ori pentru o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, dar propriile lui fapte îl recomandă pentru această sancţiune.


Iată ce i se poate reproşa lui Antonescu:


‑ Ingerinţe în activitatea Justiţiei – prin criticile aduse procurorilor cre investigau fraudele de la referendum şi dat CSM, Parchetului şi Ministrului Justiţiei un termen de 24 de ore în care să dea explicaţii despre anchetă.


‑ Presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale – pe 31 iulie, Antonescu a dat indicaţii despre felul în care judecătorii CCR trebuie să judece validarea sau invalidarea referendumului.


‑ Ingerinţe în activitatea Guvernului – pentru că, în calitate de preşedintele interimar a acuzat Guvernul că este „ezitant” şi că nu ia măsuri pentru ca instituţiile statului să nu fie „intimidate” de Traian Băsescu. În plus, Antonescu a avut întâlniri la Cotroceni cu miniştrii liberali Corneliu Dobriţoiu şi Radu Stroe.


‑ Încălcarea unor drepturi ale cetăţenilor – după referendum, Antonescu i‑a calificat pe cei care nunau ieşit la vot drept „morţi”, declaraţii prin care a încălcat libertatea votului. Aceste declaraţii s‑ar putea încadra şi la „învrăjbirea categoriilor sociale”, respectiv a votanţilor şi a celorlalţi cetăţeni.


‑ Participarea la activităţi de partid ale PNL – fapt dovedit de stenogramele şedinţei din 3 august, când, deşi era interimar la Cotroceni, Antonescu a participat la o şedinţă politică a PNL.


În baza unor acuzaţii similare, USL l‑a suspendat pe Traian Băsescu, astfel încât, în baza aceluiaşi „rechizitoriu”, Crin Antonescu este numai bun de suspendat.




abonare newsletter