monitorulcj.ro Menu
Politică

Vor să ne vândă la ruşi!

„Moscova aşteaptă o schimbare la vârf în România care să-i fie favorabilă”, spune şeful Fundaţiei România-Rusia.

Mircea Popa (foto), secretar general al Fundaţiei România-Rusia, susţine, într-un interviu publicat de România Liberă, că USL va avea o relaţie mai bună cu Moscova după ce va avea în mâini întreaga putere. Articolele difuzate în ultimele două luni de Vocea Rusiei, post de radio finanţat de guvernul de la Moscova, au apărut la sugestia Kremlinului - crede Popa, care în perioada regimului Ceauşescu a fost probabil singurul disident din România ce a cerut azil la Moscova, arată RL. Mircea Popa susţine, pe de altă parte, că relaţiile dintre România şi Rusia sunt reci în acest moment fiindcă oficialii de la Bucureşti nu au avut în jurul lor oameni agreaţi de Moscova care să le deschidă drumul şi să-i iniţieze. Rusia „aşteaptă o schimbare în România care să fie în favoarea Rusiei", spune el. În opinia lui Popa, războiul dintre USL şi Traian Băsescu este important pentru oficialii de la Moscova pentru că, între altele România este una dintre cele mai mari ţări ortodoxe, iar unul dintre proiectele Moscovei de revenire la statutul de mare putere este cel „de valorificare a punţilor de legătură între statele ortodoxe. Grecia, Serbia, Bulgaria sunt ţările din afara CSI pe care Moscova le tratează cu maximă importanţă“.

Moscova câştigă credibilitate

Popa mai susţine că Kremlinul le-a sugerat celor de la Vocea Rusiei să fie atenţi la ceea ce se întâmplă la Bucureşti. Evenimentele din România sunt importante nu doar pentru Europa, ci şi pentru Rusia, arată el, în interviu. De asemenea, potrivit lui Popa, din acest conflict din România, în care Moscova a fost prezentă vizibil mai ales prin Vocea Rusiei, câştigă, pe termen mediu credibilitate. „Rusia are nevoie de credibilitate, fiindcă adesea este tratată ca o ţară nedemocratică, de aceea are mare nevoie să aibă opinii care să fie auzite, dar mai ales care să se confirme“, argumentează el.

Întrebat de reporter de ce ar susţine Kremlinul USL, în acest război,

Popa răspunde: „Din textele difuzate de Vocea Rusiei rezultă o singură concluzie: Kremlinul nu-l simpatizează pe Traian Băsescu“.