Politică

Noul PUG, așteptat ca pâinea caldă

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/13/05-harta pug cluj pe masa conf primarie rp 02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mulţi clujeni sunt nemulţumiţi că noul Plan Urbanistic General al orașului întârzie să fie aprobat, deşi termenul iniţial a fost stabilit acum aproape doi ani.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca afirmă că mai au nevoie doar de avizul Consiliului Judeţean Cluj.


Clujenii care au proiecte blocate de ani de zile din cauză că nu a fost adoptat încă noul PUG al oraşului au bombardat Primăria Cluj-Napoca cu sesizări pe această temă, o dovadă în acest sens fiind zecile de reclamaţii de pe site-ul www.domnuleprimar.ro. Persoanele care au cumpărat terenuri în extravilan şi vor să ridice un imobil nu mai pot obţine autorizaţie de construcţie decât după aprobarea noului PUG. „Am cumpărat un teren în urmă cu un an şi jumătate în zona pomet. Ulterior am aflat că respectivul teren este extravilan, deşi sunt foarte multe construcţii în zonă. Din spusele arhitectului nostru, putem obţine autorizaţie de construcţie doar după eliberarea noului PUG al Clujului întrucât PUZ-uri pentru extravilane nu se mai eliberează. Deci, de un an şi jumătate tot aşteptăm şi termenele se tot schimbă de la o lună la alta”, spune un clujean pe site-ul domnule primar.ro.

Într-o situaţie asemănătoare se află o altă persoane care se întreabă cine este responsabil pentru întârzierea de 1 an şi 8 luni a noului PUG. „Suntem o asociaţie care de şapte ani aşteptăm un PUZ pentru un teren de 40 hectare, iar în 2008 a fost blocat deoarece urma să fim introduşi cu noul PUG care trebuia să fie gata la sfârşitul lui 2010. Întrebarea mea este pe cine trebuie să dăm în judecată pentru despăgubiri legate de această incalificabilă întârziere de aproape doi ani deoarece nici acum nu este aprobat acest PUG. Sute de oameni cu proiecte de case aşteaptă acest PUG”, se arată în sesizarea de pe internet.


PUG-ul mai aşteaptă doar aprobarea Consiliului Judeţean

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că PUG-ul este finalizat din punctul de vedere al municipiului şi al proiectanţilor. „Procedural însă, înainte de adoptarea sa prin hotărâre de Consiliu Local este nevoie de o serie de avize de la diverse instituţii care au, conform legii, obligaţia să emită aceste avize - după analiza în detaliu a PUG-ului. În acest moment mai este nevoie de avizul Consiliului Judeţean şi aşteptăm comunicarea avizului Ministerului Transporturilor care a analizat deja documentaţia, însă nu ne-a parvenit avizul”, menţionează reprezentanţii municipalităţii într-un răspuns pe domnuleprimar.ro.


Imediat ce vor fi parcurse aceste etape, va fi convocată o şedinţă de Consiliu Local pentru adoptarea PUG-ului, cel mai probabil în luna septembrie.

Noul PUG împarte oraşul în trei perimetre


Conform noului PUG, municipiul Cluj-Napoca va fi împărţit în trei perimetre: „oraşul actual” care face referire la defalcarea pe fiecare locuinţă individuală în parte, „zona de urbanizare” care va include şi zona Borhanci şi „zona de restructurare” care face referire la fostele zone industriale dezafectate plus un plan parcelar riveran arterelor de circulaţie.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter