Politică

Fostul ministru de Externe nu a fost acceptat ca ambasador la Berlin de diplomația germană

<p><img src="documente/stories/2012/07_iulie/23_ziua/04-%20marga%2063_ag.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /><strong>Clujeanul Andrei Marga nu va fi ambasador în Germania. Nu pentru că nu vrea el, ci pentru că nu vrea Merkel. Surse diplomatice afirmă că numirea lui a fost refuzată de Berlin.</strong></p>

Surse apropiate Ministerului Afacerilor Externe Român au declarat pentru EVZ.ro că renunțarea la numirea lui Andrei Marga ca ambasador la Berlin are la bază refuzul părții germane, „exprimat deja pe canalele neconvenționale folosite în diplomație pentru astfel de cazuri”.

În timpul mandatului lui Marga, diplomația română a reu?it să strice relațiile cu Germania, acțiunile politicienilor de la Bucure?ti fiind aspru criticate.

„Nu Merkel votează”

Victor Ponta i-a transmis cancelarului german Angela Merkel că poporul român este cel care va decide ce face cu Traian Băsescu și i-a reproșat că îl apără pe președinte pentru că este dezinformată de PDL și pentru că fac cu toții parte din aceeași familie politică.

În contextul „războiului” politic din România, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia Parlamentului de suspendare a lui Traian Băsescu și a declarat că UE are nevoie de mecanisme noi de reacție atunci când o țară membră  desconsideră spiritul și valorile europene.

„Principiile de bază ale democrației, statul de drept și separarea constituțională a puterilor în stat” nu pot fi puse în discuție, iar Guvernul federal "pur și simplu nu poate ignora" ceea ce se întâmplă în România, a mai spus declarat atunci șeful diplomației germane, citat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.


Incompetentul Marga, o calamitate

Președintele suependat Traian Băsescu l-a calificat pe Marga drept "o calamitate pentru România".

"Marga era o calamitate pentru România. Nepregătit pentru asemenea funcții, cu idei puține, lipsit de fantezie și de credibilitate. Și el neștiutor de carte în ale externelor", a mai spus Băsescu.

Nu la Berlin, ci în Benin!

Băsescu a mai spus că "ar fi lamentabil ca Guvernul să facă măcar tentativa de a-l trimite pe Marga ca ambasador al României la Berlin".

"Ar fi lamentabil ca Guvernul României să facă măcar tentativa de a-l trimite pe Marga ambasadorul României la Berlin. Se poate încerca ceva Benin (țară africană - n.r.), dar nu Berlin", a comentat Băsescu.


Demis fără explicații, recompensat cu un „plocon”

„A fost o împărțeală înăuntrul unui grup”, spune ministrul proaspăt demis de la Externe, care nu a primit nicio explicație oficială pentru schimbarea sa din funcție. El spune că, deși a primit mai multe propuneri, va merge în Germania pentru cercetare științifică.

Nici Crin Antonescu nu a confirmat zvonurile despre numirea lui Andrei Marga la Berlin, dar surse din PNL dau ca sigură "în proporție de 99%" numirea lui în funcția de președinte al Institutului Cultural Român, deținută anterior de Horia Roman Patapievici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter