monitorulcj.ro Menu

Politică

România - subiect negativ în presa internaţională

Ziarele din întreaga lume au atras atenția asupra efectelor nefaste ale tensiunilor politice din țara noastră.

Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu şi conflictul politic din România ţin capul de afiş al presei internaţionale, politicienii de la Bucureşti fiiind avertizaţi în privinţa efectelor pe care continuarea disputelor le vor avea asupra stabilităţii ţării şi economiei româneşti.

De la mineriadele din anii '90, presa internaţională nu a mai scris atât de mult despre România ca în ultimele două zile, în care a analizat critic referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, consemnând eşecul scrutinului şi faptul că politicienii români continuă disputele, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra ţării.

Desigur, cele mai multe articole au avut un caracter informativ, fiind trecute în revistă rezultatele referendumului şi prezenţa la vot, dar există numeroase opinii critice şi comentarii negative referitoare la contextul politic al referendumului şi la faptul că politicienii români nu reuşesc să pună punct unui război politic costisitor şi să se întoarcă la treburile ţării.

Pe lângă informaţiile concrete, presa internaţională a încercat să anticipeze evoluţiile politice post-referendum, apreciind că preşedintele Traian Băsescu va rămâne, cel mai probabil, în funcţie, dar că disputele politice ar putea continua pe mai multe planuri.

Majoritatea publicaţiilor consemnează că „pragul de participare nu a atins nivelul de 50% necesar pentru validarea referendumului” şi că „85% dintre participanţi s-au pronunţat în favoarea demiterii preşedintelui Traían Băsescu”, concluzia unanimă a presei internaţionale fiind că „referendumul nu va fi validat”.

Verdict: atac la adresa democrației!

Modul în care s-a ajuns la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este reamintit în tonuri foarte critice, făcându-se referire la „încălcarea principiilor statului de drept” şi la „atacul la adresa democraţiei”.

Euronews şi cotidianul spaniol El Mundo au apreciat negativ participarea scăzută la referendum, deşi această situaţie îl salvează pe preşedintele român de destituire, în timp ce alte articole au relatat despre participarea maghiarilor la referendum şi despre declaraţiile premierului ungar Viktor Orban, dar şi despre "fraudarea" voturilor şi cauzele lipsei de cvorum.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a redat declaraţia ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, care le-a cerut tuturor forţelor politice din România să înţeleagă rezultatul referendumului ca o „şansă pentru un nou început politic”, revenind la o „colaborare constructivă”.

Scenarii sumbre

Presa internaţională a făcut şi scenarii sumbre în urma referendumului, care includ continuarea disputelor acerbe dintre premier şi preşedintele Traian Băsescu, cu efecte politice şi economice greu de anticipat; lipsa de legitimitate a lui Traian Băsescu în calitate de şef al statului; eventuale măsuri punitive la adresa unor membri ai USL în cazul în care Traian Băsescu va rămâne în funcţie.

Presa a preluat în special declaraţiile contradictorii făcute după referendum de Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Astfel, au fost consemnate declaraţiile lui Antonescu privind respectarea deciziilor Biroului Electoral Central şi ale Curţii Constituţionale, dar şi cele critice, cele ale lui Traian Băsescu privind boicotarea referendumului şi tragerea la răspundere a responsabililor de „lovitura de stat” şi cele ale premierului Victor Ponta conform cărora voinţa poporului nu poate fi ignorată şi nu mai vrea să ajungă la o confruntare cu Traian Băsescu, trăgând „învăţăminte” după tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă. În ceea ce îl priveşte pe premier, Euronews a amintit şi despre solicitarea adresată de Ponta lui Băsescu de a demisiona din funcţie, în contradicţie cu declaraţiile împăciuitoare.

Au existat relatări ample referitoare la cvorumul de la referendum şi la procentul celor care au votat în favoarea demiterii lui Traian Băsescu. CNN a menţionat că „votul de destituire a fost invalidat cu puţin”, în timp ce Reuters a titrat: „Cele mai multe voturi au fost în favoarea demiterii preşedintelui”.

Cea mai critică a fost presa din Marea Britanie (The Times, Reuters, BBC şi The Telegraph) şi SUA (CNN, Time, Boston Globe, Bloomberg), care a susţinut că Traian Băsescu „supravieţuieşte” referendumului privind demiterea sa din funcţie. The Independent, Wall Street Journal şi Huffington Post au arătat că preşedintele României „s-a luptat” pentru a-şi păstra funcţia politică. Absurdul situaţiei de la Bucureşti a fost sesizat de The Wall Street Journal, care a constatat că ambele părţi şi-au anunţat victoria după închiderea urnelor, în condiţiile în care consultarea este validată de un prag al prezenţei la vot de 50%, iar autorităţile electorale au estimat că pragul nu a fost atins la diferenţă mică.

„O nouă victorie a lui Băsescu”

Euronews şi El Mundo au scris că „participarea scăzută la referendum îl salvează pe preşedintele român de destituire”, in timp ce El Pais şi La Repubblica au apreciat rezultatul referendumului ca fiind o nouă victorie a lui Traian Băsescu.

Publicaţia ungară Nepszabadsag a emis chiar ipoteza că „Traian Băsescu a ştiut de la bun început că singura sa şansă de a rămâne în funcţie este invalidarea referendumului, din cauza unei participări sub pragul de 50%” şi a comentat dur că „în pofida promisiunii sale anterioare, nu s-a prezentat la vot, iar în ziua votării le-a cerut susţinătorilor săi, în mai multe rânduri, să boicoteze referendumul”.

Dacă o mare parte a presei internaţionale a analizat rezultatele raportându-se la Traian Băsescu, jurnalistul Karl-Peter Schwarz (Frankfurter Allgemeine Zeitung) i-a criticat aspru pe adversarii preşedintelui suspendat, spunând că referendumul „este o palmă răsunătoare pentru premierul Victor Ponta şi pentru complicele său, Crin Antonescu, dornic de a deveni preşedinte”.

Atmosfera încordată din capitala României a fost ilustrată de Euronews prin imagini cu manifestanţii din Piaţa Universităţii din seara referendumului, care scandau vehement lozinci împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Relatările referitoare la referendum au cuprins şi contextul convocării lui, fiind reamintită suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, unele publicaţii făcând referire la „încălcarea principiilor statului de drept” şi la „atacul la adresa democraţiei” (The Times, The Guardian, La Repubblica, La Stampa, Al Jazeera). Cunoscutul post de televiziune Al-Jazeera a consacrat un lung reportaj evenimentelor din România, intitulat „Este democratic referendumul din România?”. Acesta a fost difuzat în cadrul emisiunii „Inside Story”, înregistrarea fiind postată pe vesiunea în limba engleză a site-ului Al-Jazeera.