monitorulcj.ro Menu
Politică

Boc: „Rezultatul este tranşat din punct de vedere juridic şi constituţional“

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a precizat ieri, înainte de decizia CCR privind referendumul şi după anunţul Biroului Electoral Central privind rezultatele finale că acesta este invalidat, pentru că la vot nu s-au prezentat 50% plus unu din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Rezultatul este „tranşat din punct de vedere juridic şi constituţional“, a explicat fostul premier. El a precizat faptul că „criteriul de referinţă a fost şi este cel legat de listele electorale permanente“.

Totodată, Boc a amintit că decizia CCR luată înainte de referendum cu unanimitate de voturi a menţionat faptul că referendumul pentru demiterea preşedintelui este valabil dacă participă 50 la sută plus unu din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale permanente.

„În niciun document al statului român nu există vreo referinţă la alte elemente înafară de listele electorale permanente pentru a judeca validitatea sau invaliditatea referendumului. Aşadar, din punct de vedere juridic şi constituţional lucrurile trebuie considerate a fi încheiate. Decizia CCR nu poate fi alta decât de confirmare a ceea ce BEC a stabilit în mod oficial“, a spus Boc. Totodată, fostul premier a precizat că nu înţelege încercările actualei puteri de a nu a recunoaşte „un rezultat juridic şi constituţional dat de BEC“, de a nu recunoaşte „regulile jocului stabilite înainte de referendum şi a încerca alte subterfugii“.Boc a completat ulterior, potrivit Ziare.com că „datele oficiale după care se judecă un referendum sunt listele autorităţii electorale" şi că „listele se actualizează înaintea fiecărui scrutin“. „Şi noi la Cluj le-am reactualizat şi au fost mai puţini alegători decât la referendumul trecut. La MAI există o listă cu toate persoanele cu drept de vot, iar ministrul de Interne Ioan Rus a anunţat această cifră oficială. Cifrele sunt seci, nu văd de ce să le mai interpretăm. Este clar că 46,2 nu înseamnă 50 la sută plus unu”, a spus Boc.

Potrivit datelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC,  participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. 11,15% au votat împotrivă.