Politică

Clujul va avea laborator de depistare a drogurilor, unic în ţară

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/05/06 etnobotanice1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un laborator pentru depistarea drogurilor, unic în ţară, va funcţiona la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

 

Laboratorul se înfiinţează în urma unei colaborări încheiate între Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj, Facultatea de Chimie din cadrul UBB Cluj şi Primăria Cluj-Napoca.


Decizia înfiinţării acestui laborator a fost luată în condiţiile în care consumul de droguri, în special etnobotanice, a luat amploare în ultima perioadă şi apar tot mai multe substanţe psihoactive noi care nu sunt prevăzute în lege şi a căror compoziţie este necunoscută. Laboratorul care este o premieră naţională va fi realizat la iniţiativa BCCO Cluj, iar Primăria Cluj-Napoca va contribui cu 40.000 lei pentru funcţionarea laboratorului. Proiectul de hotărâre referitor la alocarea fondurilor destinate laboratorului va fi discutat în ultima şedinţă de Consiliu Local din acest mandat care va avea loc mâine. „Scopul prezentului plan de colaborare îl reprezintă cooperarea în ceea ce priveşte noile substanţe cu efect psihoactiv, altele decât cele prevăzute în normele legale în vigoare şi efectuarea unor analize de specialitate în ceea ce priveşte natura şi compoziţia chimică a substanţelor şi efectul acestora asupra organismului uman prin consum”, se arată în proiectul de hotărâre.

Laboratorul va funcţiona la Facultatea de Chimie din cadrul UBB Cluj , iar specialiştii acestei facultăţi vor fi cei care vor efectua analizele drogurilor, la cererea angajaţilor de la BCCO Cluj.


Primăria va aloca anual fonduri pentru laborator

Primăria Cluj-Napoca va aloca anual fonduri pentru funcţionarea laboratorului, pentru achiziţionarea materialelor necesare. „De asemenea, aceste resurse financiare pot fi destintate dezvoltării unui centru de cercetare cu privire la substanţele cu efect psihoactiv în vederea introducerii acestora în tabelele anexă ale Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Etnobotanicele, interzise la Cluj în urmă cu doi ani

Comercializarea, deţinerea şi distribuirea produselor etnobotanice din plante pe o rază de 2.000 de metri faţă de unităţile de învăţământ, lăcaşurile de cult şi alte instituţii religioase a fost interzisă la Cluj-Napoca începând cu data de 1 decembrie 2010. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă între 2.000 şi 2.500 lei şi distrugerea produselor.


Cele mai consumate droguri sunt etnobotanicele

Potrivit unui studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog, dat publicităţii în primăvara acestui an, consumul de substanţe noi cu efecte psihoactive, denumite „etnobotanice”, a crescut alarmant în ultimul an. Conform studiului, pe primul loc se situează consumul acestor noi substanţe, comparativ cu celelalte tipuri de droguri, cu cea mai ridicată prevalenţă de-a lungul vieţii, de 5,1% pentru consumatorii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani şi de 3,3% pentru cei cu vârste între 25 şi 34 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter