Politică

PPMT Cluj amplasează panouri multilingve de campanie

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/31/04-panou.jpg" border="0" align="right" />Primarul localității Florești a demontat panoul și l-a pus la păstrare, așteptând dovezi că acesta îndeplinește „condițiile legale”.</p>

Un indicator de localitate, înscripţionat „Bine aţi venit!“ în patru limbi -română, maghiară, germană şi rromani – a fost amplasat ieri, în scop electoral, la intrarea în Cluj-Napoca, dinspre Oradea.

Iniţiativa a aparţinut Partidului Popular al maghiarilor din Transilvania (PPMT) Cluj şi a avut drept scop „sensibilizarea opiniei publice”. Însă, în mai puţin de două ore, panoul a dispărut. Reprezentanţii PPMT Cluj au decis să facă plângere la Poliţia din localitatea Floreşti.  

„Această inaugurare are la bază iniţiativa domnului Gergely Balázs, candidat la primăria municipiului Cluj din partea PPMT lansată în data de 15 martie cu ocazia zilei naționale a maghiarilor de pretutindeni către domnul primar Radu Moisin“,au explicat reprezentanţii PPMT Cluj.

Cum îşi face campanie electorală PPMT, la Cluj?

Reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) consideră că iniţiativa lor este doar o soluție alternativă a problemei indicatoarelor și inscripțiilor multilingve, care are drept scop atragerea atenției asupra lipsei acestora din capitala Transilvaniei. „Cu toate că procentul maghiarilor nu depășește minimul de 20%, necesar ca legea să oblige autoritățile să pună indicatoare multilingve, ea nici nu interzice acest lucru. Normalitatea într-un oraș aspirant la titlul de Capitală Culturală Europeană spune că, cei 50 de mii de maghiari, cetățeni ai Clujului, plătitori de taxe în acest oraș, ar trebui să aibă dreptul să fie salutați în limba maternă când pleacă sau revin acasă. Cu atât mai mult cu cât în 2002 consiliul local (Hotărâre 99/7 martie 2002) a decis amplasarea unor inscripții multilingve, decizie ce nu a fost pusă în practică până în prezent“, au explicat aceştia iniţiativa amplasării panourilor, care se pare, nu a fost pe placul locuitorilor din Floreşti. Vicepreşedintele PPMT Cluj, Sasz Peter subliniază că nu este firesc „ca un panou electoral să dispară în campanie electorală“. „ În jurul orei 14, după informaţiile noastre autori necunoscuţi au demontat indicatoarele multilingve. Partidul Popular Maghiar din Transilvania depune plângere pentru distrugerea bunului. În zona aceea sunt foarte multe camere de luat vederi. Probabil cineva din Floreşti a luat panoul, pentru că era amplasat în Floreşti. A dispărut un panou electoral, în campanie electorală. Vrem să fie pus înapoi pentru că este electoral. Am vrut să punem la fiecare intrare în oraşul Cluj-Napoca. Dar probabil că vor mai fi astfel de incidente“, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Sasz Peter. Ulterior incidentului, primarul localităţii Floreşti, Ioachim Vancea a explicat că panoul a fost luat jos pentru că nu a fost respectat cadrul legal pentru amplasarea acestuia. „Panoul este la noi, îi aşteptăm să găsim condiţiile legale, dacă totul este în regulă, nu avem nimic împotrivă ca acesta să fie amplasat“, a declarat Vancea, pentru Monitorul de Cluj.


Vor apărea mai multe panouri

PPMT Cluj anunță însă că nu se opreşte aici, pentru că organizaţia locală a partidului intenţionează să amplaseze şi alte panouri electorale, la toate intrările în municipiul Cluj-Napoca. „Este vorba de indicatoare alternative care vor fi amplasate pe marile panouri de reclamă aflate în zonele limitrofe ale Clujului și vor cuprinde vechea stemă a oraşului, denumirea acestuia în trei limbi (română, maghiară şi germană), respectiv urările de bun venit şi la revedere în patru limbi (română, maghiară, germană şi rromani)“, explică aceştia.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter