Politică

IRES spune că Boc şi Nicoară sunt la egalitate

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/30/04-emil boc marius nicoara.jpg" border="0" align="right" />Bătălia pentru Primăria Cluj-Napoca se duce și în sondajele de opinie publică.</p>

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), condus de clujeanul Vasile Dâncu, a ieșit cu propriul sondaj electoral care încearcă să evalueze șansele candidaților la principalele funcții din administrația locală. Potrivit acestui studiu, candidatul USL la Primăria Cluj-Napoca, Marius Nicoară, ar fi recuperat diferența care îl despărțea de Emil Boc. „Este însă de notoritate faptul că șeful IRES este un membru marcant al PSD, fapt pentru care noi privim cu rezervă datele făcute publice de institutul lui Dâncu, au declarat pentru Monitorul de Cluj surse din apropierea PDL, care au dorit să rămână anonime.

Studiul IRES, realizat in perioada 24-25, relevă faptul că la Cluj-Napoca, şansele la funcţia de primar sunt egale pentru cei doi candidaţi, Emil Boc şi Marius Nicoară, aceştia obţinând 42% din intenţiile de vot.
Locurile trei şi patru, în intenţiile de vot ale clujenilor sunt ocupate de candidatul independent Mircia Giurgiu (6%), respectiv de candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs (4% din intenţiile de vot).

Ce alte opţiuni au clujenii?

Studiul mai arată că, la Consiliul Local, din cele 1.200 de persoane intervievate, 49% preferă USL, 32% îi preferă pe democrat liberali, iar 10% din intenţiile de vot revin UDMR. În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, clujenii îl prefera pe Crin Antonescu (35%), urmat de actualul preşedinte Traian Băsescu (14%). Dan Diaconescu nu este prea simpatizat de clujeni, el obţinând doar 8%. Întrebaţi cu ce partid nu ar mai vota vreodată, 48% au răspuns PDL. 20 de procente nu ar mai vota cu PSD. La localele din 10 iunie, mai bine de jumătate dintre clujeni au afirmat că vor merge la vot, în timp ce 18% au spus că aleg să nu se prezinte la vot.
Sondajul a fost realizat la comanda Digi24, în perioada 24-25 mai şi are o marjă de eroare de plus minus 2,9%.
Vă reamintim că, ultimul studiu GeoPol Transilvania, realizat în perioada 11-17 arăta că Emil Boc ar câştiga bătălia pentru Primăria Cluj-Napoca cu 45% din voturi, în timp ce Marius Nicoară ar obţine 41%. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, studiul Geopol sublinia faptul că actualul preşedinte, Alin Tişe, ar câştiga un nou mandat, cu 49% din voturi, iar contracandidatul său liberal, Horia Uioreanu ar obţine 36%.


Boc, 614 apariţii on-line

De asemenea, un studiu realizat de Mediafax Monitorizare relevă faptul că apariţiile lui Emil Boc s-au redus la jumătate în perioada 21-27 mai faţă de săptămâna anterioară, pe fondul temperării atacurilor actualei puteri la adresa guvernării pe care acesta a condus-o. Boc are astfel, 614 apariţii şi înregistrează jumătate din numărul de apariţii pe care l-a avut Gigi Becali în perioada 21-27 mai. Studiul mai arată că mediatizarea lui Emil Boc a ţinut în mare măsură de conflictele dintre USL şi opoziţie, dar şi de declaraţiile lui Victor Ponta cu adresă directă la fostul prim-ministru.

 

abonare newsletter