monitorulcj.ro Menu
Politică

Daniel Buda: „Pălăria guvernării este mult prea mare pentru competenţele premierului“

Deputatul clujean crede că recenta decizie a Curții Constituționale în chestiunea retragerii banilor alocați comunelor „redă demnitatea primarilor”.

Deputatul clujean Daniel Buda consideră că, prin decizia Curţii Constituţionale a României prin care s-a declarat neconstituţional textul din OUG 15/2012 referitor la returnarea banilor de către primării „s-a redat demnitatea primarilor de a-şi respecta angajamentele asumate în faţa cetăţenilor“. Potrivit preşedintelui Comisiei Juridice de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, decizia CCR certifică faptul că hotărârea Guvernului Ungureanu de a sprijini comunităţile locale a fost legală şi justificată. „Decizia adoptată de Curtea Constituţională este, înainte de toate, o reparaţie morală a tot ceea ce a însemnat bătaia de joc pusă în practică de Guvernul Ponta, încă din prima zi de guvernare, ignorând cu rea credinţă nevoile de dezvoltare şi modernizare ale comunităţilor locale. Este o dovadă clară a faptului că, România Europeană nu mai poate fi condusă de astfel de lideri lipsiţi de viziune, lideri pentru care principalul scop al actului guvernamental este acela de identificare a celor mai bune pârghii legislative pentru distrugerea partidelor politice competitive sau de satisfacere a nevoilor grupurilor de interese“, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, liderul PDL Cluj.

Ponta: „CCR nu este consecventă“

Ulterior anunţului CCR, premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că potrivit deciziei CCR, OUG 15/2012 privind recuperarea banilor de la primării este constituţională şi că pot fi recuperaţi banii de la 810 primării care nu au nici datorii, nici nu derulează programe europene. În opinia lui Ponta, CCR a decretat drept constituţională în trei rânduri o OUG similară dată de guvernul Boc, fără a impune limitări în recuperarea banilor. „În cazul Guvernului Ponta CCR nu mai e la fel de consecventă. Sper că e un accident de parcurs, nu politica CCR", a spus premierul., citat de realitatea.net.Vă reamintim că, la Cluj mai mulţi primari au anunţat că vor da guvernul în judecată, pentru că le-au fost reţinuţi banii alocaţi de Guvernul Ungureanu. Aceştia au precizat, în repetate rânduri că „nu înţeleg de ce guvernul ia înapoi banii care ar fi ajutat comunităţilor pe care le reprezintă“.

CCR: Guvernul poate recupera de la primării doar banii neutilizaţi

Guvernul Ponta nu poate lua înapoi banii primiţi de primăriile PDL de la Guvernul Ungureanu dacă acestea au datorii sau au de cofinanţat proiecte europene. Curtea Constituţională a decis, joi, la sesizarea Avocatului poporului, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ-teritoriale, această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta. Prin această ordonanţă, noul Executivu a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului, în maximum trei zile, fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.