monitorulcj.ro Menu
Politică

Conducerea DRDP Cluj, demisă de noul guvern

Ministerul de resort invocă „grave nereguli” pe care le-ar fi găsit la compania clujeană.

Ioan Pantelimon (foto), şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj a fost demis – spune un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii – pentru „grave probleme manageriale descoperite în urma unei verificări”. Decizia vine însă în contextul în care noua putere este decisă să găsească pretexte pentru demiterea tuturor celor lăsați în funcție de fosta guvernare.În perioada 22-24 mai, Corpul de Control din cadrul Direcţiei Generale de Control al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a realizat o verificare la  DRDP Cluj şi a avut ca obiectiv verificarea derulării contractelor încheiate de DRDP Cluj, pentru realizarea obiectivului de investiţii „Varianta de ocolire Cluj – Est”. Potrivit conducerii Ministerului Transporturilor, „în urma verificărilor efectuate s-au constatat grave probleme manageriale, constând în luarea unor decizii controversate referitoare la derularea investiţiei menţionate”.„Faţă de gravele abateri constatate, Corpul de Control a propus conducerii ministerului revocarea echipei manageriale a DRDP Cluj, măsură aprobată de ministru în data de 24.05.2012”, a precizat conducerea Ministerului.

Care ar fi vinovăția conducerii

În urma verificărilor, Corpul de control a descoperit că echipa de conducere a DRDP Cluj a decis modificarea traseului variantei de ocolire Cluj – Est, fără a avea la bază o fundamentare corespunzătoare, în condiţiile în care proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici erau deja aprobaţi. „A acceptat ca unul din cei doi antreprenori ai lucrărilor să renunţe la executarea lucrărilor aferente unui sector de drum, care avea probleme geologice”, au mai spus reprezentanţii Ministerului. De asemenea, conducerea DRDP Cluj a organizat o procedură de atribuire neconformă, cu rezultate negative privind durata de execuţie a lucrărilor. Organizarea procedurii a fost contestată la CNSC, iar acesta a dat câştig de cauză contestatarului.

Valoarea lucrărilor s-a dublat

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, conducerea DRDP Cluj a urmărit în mod defectuos derularea contractelor încheiate pentru realizarea investiţiei, ceea ce a condus la depășirea repetată a termenelor de execuţie.„Ca urmare a deciziilor manageriale defectuoase, valoarea lucrărilor aferente investiției, respectiv de 77.682.250 euro, s-a majorat ajungând la valoarea de 142.991.786 euro”, au precizat reprezentanţii Ministerului. Aceştia au mai spus că aceleaşi decizii defectuoase au avut implicaţii negative majore asupra termenului de execuţie al lucrărilor. Acesta era prevăzut iniţial la 24 luni, începând cu octombrie 2006, însă nici până la data controlului – mai 2012 – lucrările nu erau complet finalizate.