monitorulcj.ro Menu
Politică

Clujul pierde încă un deputat!

  Cine e politicianul care a făcut Clujul de ruşine? Liberalul Virgil Pop, condamnat la cinci ani de puşcărie pentru corupţie.

 

Secretarul Biroului permanent al Camerei, Georgian Pop, a declarat la începutul acestei săptămâni că forul legislativ a stabilit că în cazul deputatului liberal Virgil Pop (foto dreapta) este vorba despre o “chestiune de constituţionalitate”.

 

„Având în vedere că există o hotărâre judecătorească definitivă, iar Virgil Pop nu îşi mai poate exercita mandatul, Comisia juridică a făcut propunerea de hotărâre de încetare a mandatului, iar plenul va vota această hotărâre marţea viitoare, la şedinţa de plen cu vot final”, a afirmat Georgian Pop.

 

Pop, condamnat definitiv pentru corupţie

 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind constatarea încetării mandatului de deputat al lui Virgil Pop, condamnat în luna martie la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

 

Deputatul Virgil Pop a fost condamnat pe 26 martie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, printr-o decizie definitivă şi executorie.

O zi mai târziu, pe 27 martie, Pop a fost reţinut de poliţiştii bucureşteni în vederea punerii în executare a pedepsei, chiar de la hotelul Bucureşti Radison, reşedinţa parlamentarilor.

 

 

Pop nu a demisionat. Nu din Parlament...

 

Deputatul PNL Horea Uioreanu a precizat la momentul respectiv că Virgil Pop a demisionat din partid în decembrie 2011, după condamnarea sa de către prima instanţă de judecată. Dar Pop nu a demisionat din Parlament, rămânând singurul deputat din România care a “reuşit” două recorduri: să îşi înceapă mandatul în arest (se afla în arest preventiv), respectiv să îşi încheie mandatul în arest (condamnat definitiv).

 

Pop, consilierul lui Marius Nicoară

 

Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, din cauza calităţii de deputat, el fiind ales (în timp ce se afla în arest) în colegiul 8 Turda.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător.

Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, liberalul Marius Nicoară (foto stanga), să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.

 

Deputatul şpăgar nu a recunoscut nimic

 

Potrivit instanţei de fond, care a decis condamnarea la cinci ani a policianului, hotărâre menţinută de completul de cinci judecători al ÎCCJ, deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea să recunoască faptele de corupţie de care a fost acuzat, în schimb a încercat să ascundă adevărul prin influenţarea complicelui să mintă procurorii, o pedeapsă cu executare fiind singura capabilă să-l "reeduce" pe demnitar.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci magistraţi, care s-a pronunţat luni.

Virgil Pop a declarat că sentinţa este "dură şi nedreaptă" şi că se va întoarce acasă şi va aştepta Poliţia.

Pop a spus că se află în Bucureşti şi nu cunoaşte procedura care trebuie urmată în cazul arestării sale.