Politică

Primarii de la Cluj sunt nemulţumiţi de „haiducia“ lui Ponta

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/15/03-minodora luca ds 03.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Șefii administrațiilor locale nu înţeleg de ce guvernul ia înapoi banii care ar fi ajutat comunităţilor pe care le reprezintă.

Mai mulţi primari din judeţul Cluj se gândesc să dea în judecată Guvernul Ponta pentru că le-au fost reţinuţi banii alocaţi de Guvernul Ungureanu. Unii au trecut deja la fapte.Ieri, premierul Victor Ponta a declarat că, dacă primarii PDL cărora le-a reţinut banii alocaţi de Guvernul Ungureanu de la Fondul de Rezervă dau cabinetul în judecată, le va reţine banii de proces din alăcările bugetare.

S-au bucurat degeaba

Până la sfârşitul săptămânii trecute, 16 primării din judeţul Cluj au restituit Guvernului, aproape 2,5 milioane de lei primiţi la începutul lunii aprilie din fondul de rezervă, suma totală care va fi returnată Executivului fiind de peste 10 milioane de lei, reprezentând jumătate din banii primiţi, potrivit Mediafax. Unele primării s-au mişcat repede şi au cheltuit banii. Altele urmau să îi distribuie unor proiecte care să deservească comunităţii, dar s-au trezit peste noapte că s-au bucurat degeaba.
La Cojocna, cei 25.000 de lei ar fi trebuit să ia drumul plăţii salariilor însoţitorilor persoanelor cu handidap şi cofinanţării pentru un proiect european. Întrebat dacă va da guvernul în judecată, primarul localităţii, democrat liberalul Sorin Ranga a precizat: „Vom decide împreună cu Consiliul Local ce vom face“.
Primarul localităţii Mihai Viteazu, Ioan Zeng (UDMR) este însă mai hotărât. „Au fost primari în zonă care au spus că vor da guvernul în judecată, şi atunci ne vom asocia şi noi cu ei. Nu înţeleg de ce au trebuit să ia înapoi acei bani, noi ne-am bucurat că terminăm cu datoriile, ar fi mers pentru investiţii. Aceşti bani ar fi mers către comunitate, către locuitorii de aici, noi ne-am bucurat de ei“, a declarat primarul UDMR, Ioan Zeng.


La Băişoara s-a trecut la fapte

Nici Băişoara nu a apucat să cheltuie banii. Primarul comunei Băişoara, Minodora Luca a precizat pentru Monitorul de Cluj că 255.000 de lei ar fi luat drumul a două sate. „Am cerut banii de la Finanţe, dar nu i-am primit. Astăzi i-am dat în judecată. Era vorba de o sumă alocată locuitorilor, nu unei persoane, sau primăriei“, a precizat Minodora Luca.

UDMR şi PDL au avertizat încă de săptămâna trecută

Vă reamintim că reprezentanţii UDMR au anunţat încă de săptămâna trecută că Uniunea va ataca în contencios-administrativ ordonanţa de urgenţă a Guvernului Ponta. Liderul UDMR, UDMR, Kelemen Hunor a precizat atunci că alocările făcute de guvernul Ungureanu nu au fost pe criterii politice, ci pe baza necesităţilor. Ulterior, democrat liberalul Vasile Blaga a precizat, la rândul său că susţine intenţia UDMR de a ataca în contencios-administrativ ordonanţa prin care au fost retrase sume alocate primăriilor şi consiliilor judeţene din fondul de rezervă al Guvernului. „I-am sfătuit pe primarii noştri să dea în judecată Guvernul şi sunt convins că îşi vor primi banii inapoi", a spus duminică Vasile Blaga.
Săptămâna trecută, Guvernul Ponta a decis să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară. La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 148 milioane euro, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, pentru finanţarea unor proiecte europene aflate în derulare şi pentu plata arieratelor.






 

abonare newsletter