Politică

Atac asupra redutelor puterii

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/09/03-florin stamatian festivitate umf stadion cfr gruia rp 35.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În prima ședință a noului guvern, au fost demiși prefecții și subprefecții.

Guvernul a decis în şedinţa de marţi schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor PDL şi UDMR, după ce proiectele de hotărâri care operează aceste modificări au fost incluse pe agenda primei reuniuni a noului Cabinet, au declarat surse oficiale.

Victor Ponta anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că secretarii de stat şi prefecţii vor fi înlocuiţi, pentru că aceștia lucrează cu guvernul și vor trebui să fie total dedicați noii filosofii de guvernare. Viitorul premier mai preciza atunci că schimbările politice se vor opri la acest nivel.

Prin această decizia se anulează practic principiile lansate în a doua jumătate de deceniului trecut, când se discuta despre transformarea prefecților și subprefecților în înalți funcționari publici, apolitici și specializați în domeniul administrației publice.

Noul guvern a decis însă să repolitizeze această categorie de funcționari, în ciuda declarațiilor anterioare privind profesionalizarea și depolitizarea administrației.

Ce nume propun social-democraţii şi liberalii?

Potrivit algoritmului USL, funcţia de prefect al judeţului Cluj va reveni social democraţilor, iar cea de subprefect va reveni liberalilor. Numirea prefectului va fi făcută de premierul Victor Ponta.

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan a precizat pentru Monitorul de Cluj că, în acest moment, la nivelul PSD există trei propuneri, mai exact Ivan Ilarie, Valentin Cuibus şi Ioan Vuşcan. Dintre acestea, numele „de pe buzele tuturor“ este Vuşcan, care apare însă şi pe lista de candidaţi ai PSD la Consiliul Local Cluj-Napoca. În prezent, Vuşcan este consilier local şi profesor al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Liberalii nu s-au decis încă în privinţa propunerilor pentru funcţia de subprefect. Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, a precizat pentru Monitorul de Cluj că urmează să aibă loc discuţii în acest sens.

„Vom avea o şedinţă, joi, în care se va discuta şi această problemă“, a spus preşedintele liberalilor clujeni.

Vicepreşedintele PNL Cluj, Mihai Szeplekan susţine, la rândul său, că se va face o evaluare a celor care şi-au exprimat dorinţa de a ocupa acest post.

„Dorim ca acest post să fie ocupat de o persoană cu experienţă, o persoană care să servească intereselor clujenilor, cetăţenilor. Eu, în calitate de vicepreşedinte al PNL Cluj, îl susţin pe Mihnea Iuoraş“, a spus Szeplekan pentru Monitorul de Cluj.

Ioraş are 32 de ani şi ocupă, în prezent poziţia de vicepreşedinte a Curţii de Onoare şi Arbitraj (COA) PNL. A  fost vicepreşedinte la nivel naţional în cadrul Organizaţiei de Tineret a PNL şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietarilor.


Stamatian: „Este firească această schimbare“

Vă reamintim, ca, la sfârşitul săptămânii trecute, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian declara pentru Monitorul de Cluj că decizia Guvernului este „firească şi normală“, ca la orice schimbare de guvern. „Consider că dacă prefectul şi-a făcut datoria, dacă, de exemplu, comitetele electorale judeţene şi-au încheiat lucrul, de aici poate prelua altcineva sarcinile“, a declarat atunci, Florin Stamatian.

abonare newsletter