monitorulcj.ro Menu
Politică

Consiliul Judeţean preia terenul pentru Spitalul Regional

Mâine, Consiliul Judeţean Cluj va prelua, de la Ministerul Apărării Naţionale (MAN), terenul pe care va fi ridicat Spitalul Regional.

Lucrările pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj ar putea începe în această toamnă. Spitalul va avea 600 de paturi şi va deservi 3 milioane de pacienţi. Consiliului Judeţean Cluj a primit de la Ministerul Sănătăţii studiul de fezabilitate, şi proiectul tehnic pentru Spitalul Regional astfel că odată ce au intrat în posesia acestor documente pot demara licitaţiile pentru actualizarea studiilor de fezabilitate. Iniţial, studiile au fost realizate de Ministerul Sănătăţii în urmă cu doi ani, dar este nevoie de actualizarea acestora.

 

Lucrările încep după actualizarea studiilor de fezabilitate

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că lucrările ar putea începe în această toamnă, imediat după finalizarea actualizării studiilor de fezabilitate.„Va trebui să realizăm o licitație publică pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru că nu ne încadrăm cu banii în limita maximă de 15.000 euro. Ne dorim ca în vară-toamnă să fie gata studiile de fezabilitate ca să putem demara procedura de construcţie a spitalului”, a afirmat Alin Tişe.

Mâine are loc preluarea terenului

Înainte de organizarea licitaţiei pentru actualizarea studiilor de fezabilitate, Consiliul Judeţean va prelua, mâine, de la MAN, terenul pe care va fi ridicat spitalul. Tişe a recunoscut că s-a reuşit obţinerea terenului de la MAN cu sprijinul fostului premier Emil Boc.„Această locaţie a fost dorită încă dinainte de anul 2008, doar că atunci Ministerul Apărării nu a vrut să cedeze terenul, dar acum am reuşit cu sprijinul premierului de atunci, Emil Boc”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean. Potrivit lui Alin Tişe, Clujul este cel mai avansat judeţ în ceea ce priveşte procesul de construire a spitalelor regionale de urgenţă.

Două variante de finanţare

Investiţia este estimată la 150 milioane euro, spitalul va deservi 3 milioane de pacienţi şi va avea 600 de paturi, deşi iniţial au fost stabilite 800 de paturi. „Ca urmare a discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii s-a ajuns la numărul de 600 de paturi. Este suficient pentru un spital regional, dar vom vedea totuşi ce spune studiu de fezabilitate”, a precizat Alin Tişe.Pentru realizarea Spitalului Regional se au în vedere două variante de finanţare: prima se referă la atragerea unui investitor privat, iar a doua variantă este o finanţare publică la care să participe Consiliul Judeţean şi primăriile Floreşti şi Cluj-Napoca.