monitorulcj.ro Menu

Politică

Cum va arăta reţeaua de transport în comun după modernizare?

Primăria Cluj-Napoca va derula în următorii trei ani patru proiecte cu finanţare europeană, valoarea totală a acestora fiind de peste 28 milioane de euro.

Primăria Cluj-Napoca va moderniza reţeaua de transport în comun cu aproape 40 milioane lei, din fonduri europene. Staţiile vor fi modernizate, vor fi introduse automate pentru bilete, iar treptat vor fi înlocuite biletele cu carduri.Primarul Radu Moisin a semnat, miercuri, la Bucureşti, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, patru contracte pentru proiecte finanţate din fonduri europene. Valoarea totală a celor patru proiecte ajunge la 28,4 milioane euro şi se referă la finanţarea pentru Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), realizarea de case sociale integrate pentru comunitate, pe strada Iuliu Coroianu nr. 5, înfiinţarea centrului multifuncţional de servicii sociale integrate Ţara Minunilor, pe strada Înfrăţirii nr. 15 şi modernizarea şi extinderea sistemului de transport public în comun în Zona Metropolitană Cluj - etapa I.

 

40 milioane lei pentru transportul în comun

Unul din cele patru proiecte face referire la modernizarea şi extinderea sistemului de transport public în comun în Zona Metropolitană Cluj – etapa I. Proiectul are o valoare totală 39,967 milioane lei, din care 27,567 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.  solicitată. Radu Moisin a declarat că proiectul va fi terminat în cel mult un an şi jumătate.

Staţii moderne şi automate pentru bilete

Cele 87 de staţii de transport public vor fi modernizate astfel încât vor avea un design atractiv şi vor fi dotate cu bănci, coşuri de gunoi şi panouri de afişaj. Va fi realizat un sistem automat de eliberare a legitimaţiilor de călătorie.De asemenea, în zonele cu un flux important de călători vor fi amplasate 61 de automate pentru eliberarea legitimațiilor de călătorie non stop şi şapte centre de vânzare a legitimațiilor de călătorie.Vor fi realizate şi 136 de validatoare a legitimațiilor de călătorie în staţii şi 327 de validatoare – dual - în mijloacele de transport în comun. Pe parcurs se urmăreşte înlocuirea biletelor din hârtie cu carduri contactless, fabricate din materiale refolosibile.

Staţii iluminate şi cu panouri de afişaj

Proiectul care vizează modernizarea reţelei de transport în comun propune şi asigurarea iluminatului în 35 din staţiile modernizate, montarea de panouri de afişaj care vor furniza diferite aspecte legate de timpul estimat de sosire în staţie a mijloacelor de transport în comun, puncte de interes aflate în vecinătatea traseelor.Potrivit proiectului, se va realiza şi conceptul de „tarifare orară” și „portofel electronic” în scopul realizării corespondenţelor de călătorie plătind o singură dată, într-un interval de timp stabilit a fi valabil unei călătorii.