Politică

Nicoară: „Declaraţiile liderilor UDMR sunt exagerate”

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/24/04-marius nicoara_conferinta psd_sc_053.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară consideră că declaraţiile liderilor UDMR, care vorbesc despre obiectivul acestei formaţiuni de a oficializa, la nivel regional, limba maghiară, sunt exagerate.</p>

Mai mult decât atât, spune senatorul liberal, faptul că se bazează în acest demers pe susţinerea unor politicieni români, este „amuzant“.

„Când am verificat ultima dată, trăiam în România, unde limba oficială este limba română şi aşa trebuie să rămână. Nu văd rostul acestor demersuri şi nu înţeleg poziţia UDMR, atâta vreme cât drepturile maghiarilor din România există şi sunt respectate, într-adevăr. De ce este nevoie de şi mai multă presiune politică? Pot înţelege nevoia disperată de voturi, având în vedere că opţiunile etnicilor maghiari se împart acum în favoarea mai multor formaţiuni politice. Însă asta nu scuză promisiunile de campanie electorală de natură să afecteze spiritul naţional român şi să afecteze relaţiile bune între români şi minoritarii unguri. Astfel, UDMR poate să facă declaraţii, însă noi, cei din Ardeal, avem obligaţia de a ne asigura că singura limbă oficială (inclusiv în Transilvania) va rămâne  limba română. Pe de altă parte, toate acestea nu fac altceva decât să confirme faptul că poziţia USL vis-a-vis de înfiinţarea unei facultăţi noi la UMF Târgu Mureş ca troc politic acceptat de Emil Boc, a fost una corectă“, spune Nicoară, într-un comunicat de presă.

Vă reamintim că, săptămâna trecută, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter a declarat, la Cluj, că Uniunea îşi doreşte ca, în aproximativ 20 de ani, limba maghiară să devină oficială la nivel regional, mai exact acolo unde comunitatea maghiară reprezintă o pondere importantă din populaţie.

„Ne dorim ca pe termen lung, aproximativ 20 de ani, limba maghiară la nivel regional să fie oficială, acolo unde comunitatea maghiară trăieşte în bloc, Secuime, Bihor, Satu Mare, Sălaj, unde populaţia este de peste 70, 80%“, a declarat atunci Kovacs Peter.

Secretarul general al UDMR a mai precizat că, pentru ca acest lucru să se realizeze UDMR contează şi pe sprijinul politicienilor români.


 

abonare newsletter