Politică

Colectarea selectivă – lecții pentru oameni mari

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/19/02-mediu--conferinta garda de mediu _sc_26.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Uleiul alimentar uzat este periculos pentru pentru sol şi canalizare, însă dacă este colectat selectiv şi reciclat acesta se poate transforma în combustibil bio.

În perioada 23 aprilie – 5 iunie, locuitorii din Cluj-Napoca şi din 28 de comune din judeţ vor fi învăţaţi de ce este important să colecteze uleiul alimentar uzat, PET-urile şi DEEE-urile. În primele trei luni ale anului, 1% din PET-urile din gospodării s-au valorificat. Până în 2013 va trebui să ajungem la 18%.

Garda de Mediu Cluj împreună cu Inspectoratul Școlar Judeţean Cluj şi asociaţiile Eco Tic, Pro Cluj - Pro Kolozs Megye Egyesulet şi Claudiopolis Egyesule organizează, în perioada 23 aprilie – 5 iunie, mai multe acţiuni prin care populaţia este invitată să colecteze selectiv uleiul alimentar uzat, PET-urile şi DEEE-urile.

Imre Lenke, prim comisar al Gărzii de Mediu Cluj, a subliniat că este extrem de important ca uleiul să fie reciclat deoarece acesta este foarte periculos pentru mediu. Dacă un litru de ulei uzat ajunge pe sol distruge 1.000 de litri de apă şi dacă ajunge în canalizare cauzează corodarea conductelor, înfundarea ţevilor şi distrugerea pompelor.

„Am avut reclamaţii că nu funcţionează bine canalizarea. Trebuie să facem ceva, să învăţăm să colectăm, ca să evităm astfel de situaţii pentru că o canalizare care nu funcţionează bine înseamnă bani cheltuiţi în plus pentru reparaţii”, a precizat Imre Lenke.

1% din PET-uri au fost valorificate

Potrivit conducerii Gărzii de Mediu Cluj, în primele trei luni ale acestui an, 1% din PET-urile din gospodării au fost valorificate, iar până în 2013 va trebui să ajungem la 18%, după cum spun normele europene.

Clujul nu stă foarte bine nici la capitolul colectării DEEE-urilor. Astfel, directivele europene spun că ar trebui să avem reciclate 4 kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor, dar suntem doar la nivelul de 1 kilogram pe cap de locuitor. Din acest motiv, asociaţia Eco-Tic va educa populaţia din 28 de comune din judeţ cu privire la reciclarea acestor deşeuri.

Valentin Tofană, reprezentantul Eco-Tic spune că primăriile comunelor vor trebui să se implice şi să creeze puncte de colectare temporare, dar şi să informeze populaţia de ce este important să recicleze. Pe lângă aceste puncte de colectare, DEEE-urile vor putea fi date şi reprezentanţilor asociaţiei care vor merge din uşă în uşă pentru a aduna cât mai multe astfel de deşeuri.  

Imre Lenke subliniază că o persoană adună şi aruncă zilnic între 1,5 şi 2 kilograme de deşeuri, din care jumătate se pot recupera.

Ultimele Stiri
abonare newsletter