Politică

Specialităţi medicale în suferință. Câți medici lipsesc?

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/31/04-medicina-urgenta.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În judeţul Cluj, specialităţile cu cel mai mare deficit sunt ATI, radiologie-imagistică, chirurgie, medicină de urgenţă şi laborator clinic.</p>

Radioterapia, geriatria, alergologia şi imunologia clinică, chirurgia toracică chirurgia cardiovasculară sunt specialităţile medicale cu cei mai puţini medici din România. În toată ţara sunt doar 48 de medici pe radioterapie.

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) aduce din nou în atenţie deficitul de medici cu care se confruntă ţara noastră şi subliniază că toate specialităţile sunt deficitare în privinţa numărului de medici, însă unele dintre ele sunt extrem de afectate.

Astfel, potrivit datelor CMR, la nivel naţional, radioterapia numără 48 de medici, geriatria 54 de medici, alergologia şi imunologia clinică 63 medici, chirurgia toracică 81 de medici, chirurgia cardiovasculară 85 medici. În cazul Anestezie Terapie Intensivă (ATI), specialitate vitală pentru funcţionarea oricărui spital, numărul medicilor este de 624 (1052 cu tot cu rezidenţi), în vreme ce necesarul este de minim 1500.

ATI este una dintre specialităţile deficitare şi în judeţul Cluj. Un exemplu clar în acest sens este situaţia de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, care, anul trecut nu putea folosi secţia ATI la capacitate maximă din cauza lipsei medicilor.

Deficitul de cadre medicale din Cluj e de 1.400

Conducerea sindicatului SANITAS a atras atenţia de nenumărate ori asupra deficitului de personal din spitalele clujene. Astfel, potrivit sindicaliştilor, specialităţile cu cel mai mare deficit de personal din Cluj sunt ATI, radiologie-imagistică, chirurgie, medicină de urgenţă şi laborator clinic.

Deficitul de personal din unităţile sanitare din judeţ a ajuns la 1.400, după cum atrage atenţia conducerea sindicatului SANITAS Cluj. Din cele 1.400 posturi lipsă, peste 700 sunt pentru asistenţi, 300 pentru medici specialişti, iar restul de 400 ar trebui să fie ocupate de chimişti, biologi, infirmieri şi îngrijitoare. În total, în sistemul clujean de sănătate există aproximativ 8.700 de posturi, din care aproape 1.400 reprezintă deficitul de personal.

Medicii români au salarii de 16 ori mai mici decât străinii

„Printre cauzele actualei situaţii din sistemul sanitar se numără blocarea posturilor, tăierea salariilor, asimilarea medicilor cu bugetarii şi funcţionarii publici, condiţiile de muncă, migraţia medicilor, lipsa respectului pentru profesia medicală. Medicul din spitalele româneşti lucrează peste limita normală de siguranţă proprie şi a pacientului. Chiar libertatea, demnitatea şi independenţa profesională a medicului sunt afectate. Dacă în România, un medic rezident câştigă 200 de euro, iar un specialist în medie 495 euro, în ţările UE media este de 1100 euro pentru un medic rezident şi 7995 euro pentru un medic specialist”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

 

abonare newsletter