Politică

Călian cere comisie de anchetă pentru privatizarea ISCT

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/31/02-pdl.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După 9 ani de la privatizare, politicienii vor să vadă contractul prin care combinatul de la Câmpia Turzii a fost dat companiei Mechel.</p>

Consiliul Judeţean Cluj se gândește la înființarea unui parc industrial care să-i angajeze pe șomerii de la Mechel.

Mulţi dintre care urmează să fie disponibilizaţi îşi vor putea găsi locuri de muncă prin intermediul funcţionarului electronic. Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don a anunţat ieri că patru asemenea aparate urmează să fie instalate, în cel mult două săptămâni, în incinta fabricii. Acestea vor fi conectate la baza de date a AJOFM.

La rândul său, deputatul PDL de Cluj, Petru Călian solicită formarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice contractul de privatizare a combinatului Mechel din Câmpia Turzii.

Soluţia – un parc industrial


O eventuală soluţie pentru angajaţii de la Mechel, care ar urma să fie disponibilizaţi ar fi absorbţia acestora pe piaţa muncii. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alexandru Coroian a explicat ieri că, în acest sens, forul pe care îl reprezintă are în vedere înfiinţarea unui parc industrial în zona Câmpia Turzii. Consiliul Judeţean ar urma astfel să încheie un protocol cu Consiliul Local Luna şi Consiliul Local Câmpia Turzii pe care să îl propună spre aprobare la următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean.

„Ne dorim să identificăm un teren pentru acest parc, în zona localităţii Luna. Aici ar putea fi create aproximativ 2000 de locuri de muncă şi astfel ar putea fi absorbiţi şi cei 800 de angajaţi de la Mechel. De asemenea, vrem să scoatem Câmpia Turzii din caracterul monoindustrial, pentru a a le oferi alternative oamenilor de acolo“, a explicat Coroian.  

Călian cere comisie de anchetă


Parlamentarul clujean, Petru Călian va cere astăzi formarea unei comisii parlamentare de anchetă  pentru „a se face lumină“ în cazul situaţiei de la Câmpia Turzii.
„Voi cere luni înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, în privinţa privatizării combinatului Mechel - Câmpia Turzii care nu va avea neapărat sarcina de a găsi aspecte negative în cadrul procesului de privatizare, ci să facă lumină în acel contract. Pentru a se vedea dacă au fost angajamente care nu au fost respectate. Consider că nu ar fi trebuit să se ajungă la situaţia în care Mechel să nu aibă comenzi, dacă prevederile contractuale au fost respectate”, a precizat ieri parlamentarul clujean.

El a mai explicat că scutirea de la plata CAS, propusă de combinat nu este posibilă, pentru că ar fi considerat drept ajutor de la stat.

Acuze între politicieni

La sfârşitul săptămânii trecute, USL Cluj acuza autorităţile locale din Câmpia Turzii, dar şi pe cele judeţene, de nepăsare, în cazul concedierii celor 800 de salariaţi ai combinatului Mechel.

În replică, democrat liberalii le-au recomandat social democraţilor clujeni „să facă un efort de memorie şi dacă nu au capacitatea, le amintim faptul că, în anul 2003, municipiul Câmpia Turzii era sub conducerea celor de la PSD, iar privatizarea combinatului Mechel a fost prezentată în faţa ambasadorul Rusiei la Bucureşti, ca un mare succes al guvernului Năstase, guvern unde judeţul Cluj era reprezentat de trei miniştri“.

„Ceea ce se întâmplă astăzi sunt în fapt efectele privatizării defectuoase făcute de PSD, în cârdăşie cu PNL“, au conschis reprezentanţii PDL Cluj.

 

abonare newsletter