Politică

Spitalul Clujana, dator în 2011, cu peste 7 milioane lei

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/27/spitalul-clujana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalul Municipal Clujana a încheiat anul trecut cu datorii de peste 7 milioane lei către furnizorii de medicamente, materiale sanitare şi alte servicii, din cauza sumelor mult prea mici alocate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj.</p>

Consilierii locali vor vota, miercuri, un proiect de hotărâre de Consiliu local prin care Spitalul Municipal va primi anul acesta 1 milion lei pentru finanţarea unor cheltuieli de funcţionare şi administrare.

Spitalul Municipal Clujana, aflat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, va primi şi anul acesta finanţare de la bugetul local, în condiţiile în care anul 2011 a fost încheiat cu o datorie de peste 7 milioane lei către furnizori, potrivit datelor Primăriei.

„Spitalul Municipal Cluj-Napoca, unitate performantă din punct de vedere medical, atât pe plan local cât şi regional, se confruntă cu importante probleme financiare, în condiţiile în care sumele alocate de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj nu acoperă, după plata salariilor, cheltuielile cu serviciile medicale prestate, medicamente, materiale sanitare sau cu cele de întreţinere curentă”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu.

78% din bani, cheltuiţi cu salariile

Potrivit documentului citat, finanţarea de la CAS a fost pe anul trecut de aproape 21 milioane lei, cu aproximativ 18% mai puţin decât în 2010. Din totalul sumei primite, peste 16 milioane au fost necesari  numai pentru cheltuielile cu personalul, ceea ce reprezintă 78% din totalul veniturilor.

„Diferenţa de 4,5 milioane nu a fost suficientă pentru asigurarea necesarului de medicamente, materiale sanitare, alimente şi întreţinere, cheltuielile contractate în anul 2011 pentru achiziţionarea acestora fiind de 12.147. 390 lei”, spune textul proiectului de hotărâre. Astfel, Spitalul Municipal a ajuns la finele anului trecut la datorii de peste 7 milioane către furnizori, din care cu termen de plată depăşit peste 4,4 milioane lei.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, neplata acestor datorii a determinat sistarea livrării de medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanţi, cu scăderea calităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor.

Situaţia financiară a Spitalului Municipal a devenit dificilă şi după preluarea secţiei de psihiatrie-ergoterapie de la Institutul Regional de Gastroenterologie, fostul Spital de Adulţi.

1 milion lei de la bugetul local

În aceste condiţii, Consiliul Local va aloca 1 milion lei pentru finanţarea unor cheltuieli de funcţionare şi administrare. Proiectul de hotărâre de Consiliu local pentru alocarea acestei sume va fi supus votului consilierilor în şedinţa de miercuri. Anul trecut, din bugetul local a fost alocat pentru Spitalul Municipal peste 1,7 milioane lei.

Spitalul Municipal a fost preluat de Primăria Cluj-Napoca în anul 2010, după decizia Ministerului Sănătăţii de a descentraliza sistemul sanitar.  

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter