Politică

Propuneri privind pietonalizarea străzii Kogălniceanu

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/17/02 strada kogalniceanu inchisa pentru trafic zilele maghiare rp.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Arhitecţi, arheologi şi consilieri locali au dezbătut ieri la Cluj-Napoca pietonalizarea străzii Mihail Kogălniceanu dar şi constuirea unui parking subteran care să încurajeze fluidizarea traficului în acea zonă.</p>

De asemenea s-a dezbătut şi problema reabilitării Cetăţuii. La eveniment a luat parte şi Alexandru Apahidean, directorul SC Transilvania Turism SA, societatea care face parte din grupul Unita Turism, proprietarul de drept al Cetăţuii, care a afirmat că „proprietarul este depăşit financiar în reabilitarea acestei zone”.

Proiectul propus de Primăria Cluj referitor la pietonalizarea străzii Kogălniceanu a fost prezentat de arhitectul Adrian Iancu. „Acest proiect se vrea a fi finalizat în două etape: începând de la fosta clădire a Filarmonicii până la Turnul Croitorilor”, a explicat Iancu. Având în vedere că pe strada Kogălniceanu se află multe monumente (Biserica Reformată, Universitatea Babeş-Bolyai etc), arhitectul a precizat că prin pietonalizarea străzii se încurajează şi turismul local.

Referitor la parcarea subterană, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Transilvania, Szabolcs Guttmann, a declarat că: „Trebuie să ne gândim bine dacă e cea mai bună zonă pentru a săpa, având în vedere faptul că toate monumenele sunt din secolul 18-19”.

Majoritatea celor prezenţi şi-au arătat dezacordul faţă de construirea parkingului subteran, deoarece pentru realizarea acestuia vor fi tăiaţi mulţi copaci de pe stradă.

Într-un final, primarul interimar radu Moisin a precizat că, în ceea ce priveşte problema parkingului, va mai fi organizată o nouă dezbatere publică în perioada următoare, la care vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţi ai tuturor instituţiilor de învăţământ din zona străzii Mihail Kogălniceanu.

În ceea ce priveşte principalele propuneri cu privire la cel de-al doilea proiect aflat în dezbatere, reabilitarea zonei Cetăţuia, acestea au fost modernizarea scărilor de acces şi a sistemului de drenaj al dealului, dar şi amenajarea unui teatru de vară în aer liber. Managerul SC Transilvania Turism SA, Alexandru Apahidean, a afirmat că nu îşi permite reabilitarea Cetăţuii decât cu ajutorul Primăriei. La rândul său, arhitectul Vasile Mitrea a declarat că, cu cât aceste reabilitări întârzie mai mult, cu atât există şanse mai mari „să ne trezim cu nişte improvizaţii”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter