Politică

Construirea Spitalului Regional ar putea începe în această vară

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/alin-tise.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, investiţie de 150 milioane euro, ar putea începe în vara acestui an, imediat după finalizarea licitaţiilor.

Finalizarea Spitalului Regional de Urgenţă va determina reorganizarea compartimentelor de urgenţă ale spitalelor din Cluj, iar pentru pacienţi, timpul de consultaţii şi tratament va fi mult mai scurt decât acum pentru că nu vor mai fi „plimbaţi” în clădiri diferite.

Negocierile dintre Consiliul Judeţean Cluj şi primăriile Cluj-Napoca şi Floreşti în vederea asocierii pentru Spitalul Regional de Urgenţă s-au încheiat, iar protocolul între cele trei părţi urmează să fie însuşit de plen în şedinţa extraordinară de astăzi. Asocierea s-a realizat pentru actualizarea studiului de fezabilitate (SF) şi a proiectului tehnic (PT) realizate pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj.

SF şi PT au fost efectuate de Ministerul Sănătăţii în urmă cu un an, valoarea acestora fiind de 6 milioane euro, însă este nevoie de actualizarea lor. Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a declarat că Ministerul Sănătăţii a acceptat trecerea SF şi PT către forul judeţean fără ca acesta din urmă să mai plătească valoarea lor. Consiliul Judeţean Cluj şi Consiliul Local Cluj-Napoca contribuie pentru această etapă cu câte un milion de lei fiecare, în timp ce contribuţia comunei Floreşti este de 500.000 de lei.

Următorul pas: licitaţia

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean, actualizarea SF şi PT va avea loc în cel mai scurt timp, iar apoi urmează licitaţia pentru construcţia spitalului.


„Avem în vedere ca, în cel mai scurt timp după actualizarea studiului şi a proiectului tehnic, să demarăm etapa a doua, care se referă la procedurile de licitaţie. Sperăm ca în vara acestui an să avem finalizate aceste etape, pentru a reuşi să demarăm cât mai repede construirea acestui important obiectiv pentru clujeni, dar şi pentru ceilalţi locuitori ai regiunii de Nord-Vest”, a declarat Alin Tişe.

Investiţia pentru realizarea Spitalului Regional este de aproximativ 150 milioane euro iar pentru construire se au în vedere două variante: prin finanţare multianuală din partea autorităţilor locale sau prin parteneriat public privat.
Se estimează că spitalul va fi terminat în patru ani.

Spitalul Regional va reorganiza spitalele

Preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat că Spitalul Regional de Urgenţă va determina reorganizarea tuturor compartimentelor de urgenţe ale spitalelor. „Acest spital va trebui să folosească specialiştii pe care îi au deja spitalele actuale, de aceea este nevoie de o regândire a modului de organizare a spitalelor”, a afirmat Alin Tişe. El a mai spus că este obligatorie intrarea spitalului în sistemul public.

Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Judeţean Cluj, a explicat că deocamdată nu s-a discutat la modul concret despre reorganizarea spitalelor, dar cu siguranţă Spitalul Judeţean va trebui să sufere o reorganizare după ce va funcţiona Spitalul Regional.

Timp mai scurt pentru consultaţii şi tratament

Cristiana Ciortea a afirmat că realizarea Spitalul Regional este în beneficiul pacienţilor, deoarece timpul de aşteptare pentru consultaţie şi tratament va fi redus foarte mult ca urmare a funcţionării spitalului într-o singură clădire. În prezent, pacienţii trebuie „plimbaţi” între mai multe clădiri pentru a beneficia de consultaţii şi tratament de mai multe specialităţi.

abonare newsletter