Politică

Tarifele la salubrizare rămân neschimbate

<p /><img src="documente/stories/2012/02_februarie/14/02 sedinta consiliu local _sc_16.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Societăţile de salubrizare din Cluj-Napoca, Rosal şi Brantner-Vereş, „au rămas cu buza umflată” după sedinţa de Consiliu Local de ieri în care s-a votat menţinerea tarifelor la acelaşi nivel.

 

Companiile Rosal şi Bratner-Vereş au cerut creşterea tarifelor de salubrizare, motivând majorarea prin indexarea tarifelor cu rata inflaţiei aferentă sectorului de activitate.


Majorarea ar fi fost consistentă în cazul salubrizării menajere, unde solicitarea era de creştere cu 24,44%, ceea ce ar fi însemnat o modificare a preţului de la 5 la 6,25 de lei de persoană pe lună. În ceea ce priveşte salubrizarea stradală, firmele au avut pretenţii „mai decente”, respectiv o majorare de 16,56% în cazul Rosal şi de 3,56% în cazul Brantner.

Solicitările sunt însă departe de realitatea indicelului inflaţiei, potrivit funcţionarilor Comisiei de preţuri şi tarife din cadrul Primăriei clujene, care au calculat că majorarea nu ar trebui să depăşească un procent de 6%.


În şedinţa de Consiliu Local de ieri, primarul interimar Radu Moisin a atras atenţia asupra faptului că ar fi oportună majorarea bugetului, nu a tarifului, în cazul salubrizării stradale, pentru a dezăpezi şi aleile dintre blocuri. „Din păcate bugetul din anul acesta nu ne permite, însă pe viitor trebuie luat în cacul şi acest aspect”, a declarat el în cadrul şedinţei.

Bani pentru spitale, culte şi sport


Consilierii locali au mai votat ieri, în şedinţă, acordarea unei sume de peste 9 milioane de lei pentru spitale, culte, sport şi organizarea unor sărbători, în cursul anului 2012. Astfel, suma alocată spitalelor clujene s-a ridicat la 2,2 milioane de lei şi a fost cu 600.000 de lei mai mare decât anul trecut. De asemenea, au mai fost date 3,6 milioane de lei pentru construirea unor lăcaşe de cult, din care 2 milioane de lei vor fi împărţite în mod egal pentru finalizarea a două mari biserici, una ortodoxă şi una greco-catolică, a căror piatră de temelie a fost pusă acum mai bine de zece ani. Alte 3 milioane de lei au fost alocate cluburilor sportive din oraş, iar mai mult de jumătate din sumă, respectiv 1,6 milioane de lei, au fost direcţionate către Clubul Sportiv „Universitatea”.

Dispută din cauza Zilei Maghiarilor


În şedinţa de ieri a Consiliului local au avut loc şi dispute, atunci când s-a votat acordare a 400.000 de lei pentru organizarea Zilelor Clujului, a Zilei Naţionale şi a Revelionului. Consilierii UDMR au fost nemulţumiţi că în acest proiect de hotărâre de CL nu a fost inclusă şi organizarea Zilelor Maghiare, care au loc deja de trei ani. „Nu prea înţeleg această atitudine pentru că vorbim de un eveniment consacrat. Încerc să înţeleg logica acestei hotărâri dar nu pot. Este vorba de un eveniment care a demonstrat că se poate face în condiţii onorabile şi la care participă 7-8 mii de oameni. Anii precedenţi instituţiile şi-au dat concursul la organizarea unui asemenea eveniment şi anul acesta chiar Primăria nu a acordat bani”, a declarat viceprimarul Laszlo Attila. La rândul lor, consilierii PSD ceruseră ca alocarea destinată organizării acestor evenimente culturale să fie micşorată de la 400.000 de lei la 300.000 de lei, tocmai în ideea în care s-a tot vorbit în ultimii ani despre efectele crizei şi despre economiile care ar trebui făcute la buget. Amendamentul lor însă nu a fost votat.

abonare newsletter