Politică

Noi reglementări pentru asociaţiile de proprietari

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/bloc.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Proiectul de lege privind modul de organizare a asociaţiilor de proprietari supus dezbaterii publice are o serie de neajunsuri, potrivit Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Cluj.</p>

Numărul de atribuţii ale administratorului, studiile cerute cenzorului şi modalitatea de ţinere a contabilităţii sau forma de prezentare a documentaţiei la solicitarea organelor abilitate sunt doar câteva dintre elementele asupra cărora trebuie să se intervină cu modificări, potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAP) Cluj, Sorin Muntean.

Noul proiect de lege al asociaţiilor de locatari prevede ca persoana mandatată de asociaţie să verifice legalitatea hotărârilor, deciziilor, actelor şi a documentelor asociaţiei şi să verifice execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, după cum este definit cenzorul în proiectul de lege, trebuie să aibă studii superioare în domeniul economic, tehnic sau juridic. Totuşi, dacă are numai studii medii la momentul alegerii acestuia în funcţie, cenzorul trebuie să facă dovada că a urmat un curs de formare profesională pe probleme specifice asociaţiilor de proprietari într-o instituţie autorizată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, sau să urmeze un astfel de curs în următoarele 120 zile de la data alegerii în funcţie.

Cerinţele îi revoltă pe mebrii asociaţiilor de proprietari clujene, care spun că studiile medii ar fi suficiente pentru o persoană în funcţia de cenzor. „De ce n-ar avea studii diplomatice, sau chiar de ce n-ar fi doctor în ştiinţe ... ?”, se întreabă ironic reprezentanţii FAP Cluj.

Schimbarea se argumentează în expunerea de motive a proiectului făcând referire la impactul economic prin crearea de noi premise pentru a dinamiza domeniul economic, reprezentând o sursă semnificativă de ocupare a forţei de muncă pentru categorii profesionale calificate şi necalificate în domeniile administrării condominiilor, a renovării, amenajării şi dezvoltării serviciilor de proximitate.

„Cu roaba de acte la Primărie”

În articolul 47 din proiectul de lege se precizează că preşedinţii sau administratorii de bloc sunt obligaţi să prezinte spre verificare, la solicitarea organelor abilitate, toate documentele asociaţiei, oferind toate informaţiile solicitate. În acest sens, FAP propune ca prezentarea actelor să se facă la sediul social al asociaţiei de proprietari. „Astfel s-ar evita pe cât posibil situaţia de azi, când preşedinţii sau administratorii (la sesizarea unor reclamangii de profesie, care evită mai întâi să se adreseze conducerii asociaţiei de proprietari) se duc la verificare la Primărie cu roaba de acte după ei”, a explicat preşedintele FAP Cluj, Sorin Muntean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter