Politică

„Munca la rece”, amendată cu 42.000 de lei de ITM Cluj

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/08/07 emilian rosca itm inspectia muncii _sc_08.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Dată fiind prognoza meteo care se menţine nefavorabilă, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri în plus care să le asigure muncitorilor condiţii minime de confort. ITM Cluj a verificat în ce măsură firmele respectă prevederile legale.</p>

În perioada 31 ianuarie - 3 februarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfăşurat o campanie privind verificarea condiţiilor de muncă şi a modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă aplicabile pe perioada anotimpului rece.

Temperaturile scăzute din ultima vreme i-au obligat pe angajatori să ia măsuri în plus care să le asigure muncitorilor condiţii minime de confort. De aceea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a desfăşurat o campanie de verificări în urma căreia au fost date mai multe amenzi.

5 amenzi şi 30 de avertismente

Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, au fost verificate un număr de 44 societăţi de pe raza judeţului Cluj, din domeniul serviciilor de spălătorie auto, vulcanizări, comerţ stradal în târguri şi pieţe, pază şi protecţie, dar şi construcţii. Au fost aplicate un număr de 35 sancţiuni, din care 30 avertismente şi 5 amenzi. Valoarea totală a amenzilor este de 42.000 lei. Acestea au fost aplicate pentru lipsa controlului medical la angajare şi periodic, neinstruirea angajaţilor din punct de vedere al securităţii şi sănătaţii în muncă şi neasigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă.

De exemplu, o firmă din Turda a fost amendată cu 8.000 pentru că nu şi-a instruit angajaţii în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

„În contextul prognozei meteo care anunţă temperaturi scăzute şi în perioada următoare, ITM Cluj va continua controalele prin care angajatorii vor fi verificaţi dacă respectă legislaţia pe perioada anotimpului rece”, a declarat Emilian Roşca, directorul executiv al ITM Cluj.

Măsuri de vreme rea

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme (temperaturile exterioare ale aerului, care scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel) angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber.

Printre acestea se numără distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi asigurarea echipamentului individual de protecţie.

În situaţia în care temperaturile scăzute extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, iar măsurile menţionate mai sus nu pot fi respectate, se vor lua următoarele măsuri - reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter