Politică

Noua filarmonică ar vrea să schimbe traficul auto

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/proiect-filarmonica.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Planurile arhitecților pentru Centrul Cultural Transilvania au stârnit revolta urbaniștilor.</p>

Cele două planuri ale Centrului Cultural Transilvania, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), necesare pentru obţinerea certificatului de urbanism, s-au aflat ieri în primă dezbatere în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU).

Propunerile expuse de arhitectul Viorel Hurduc, reprezentantul companiei VAAL Arhitectură, câştigătoarea concursului pentru proiectarea centrului, au stârnit nemulţumirea comisiei din cauza modificărilor care „vizează o arie mult mai largă decât este necesar”.

Arhitecţii au cuprins în analiză peste 16 ha, motivând că trebuie trebuie să analizeze capacitatea zonei din punct de vedere al transportului în comun. Planurile acestora ar vrea să instituie fluxul de circulaţie în ambele sensuri pe Calea Dorobanţilor şi pe B-dul 21 Decembrie. Aceasta a fost doar una dintre propunerile care au stârnit revolta comisiei de urbanism.

Ce viziune au arhitecţii bucureşteni asupra Clujului?

Autorii proiectului au propus instituirea circulaţiei în ambele sensuri pe două dintre cele mai importante artere din oraş. „Circulaţia nu poate rămâne într-un singur sens, la o aglomeraţie de 3.000 de oameni”, motivează Viorel Hurduc.

Arhitecţii din comisie au dezaprobat sugestia, reaminind că s-a mai încercat această soluţie în trecut, dar s-a dovedit neviabilă din cauza încetinirii traficului. Arhitectul Şerban Ţigănaş, membru al comisiei de urbanism a tranşat problema, sugerându-le proiectanţilor să-şi ia gândul de la această idee. „Ceea ce e imposibil de decis este schimbarea conceptului de trafic”, a concluzionat acesta.

Alte modificări considerate inacceptabile de reprezentantul Jandarmeriei, dar şi de unii arhitecţi prezenţi, vizează sediul Grupării Mobile Jandarmi de pe Calea Dorobanţilor. Acesta face parte, potrivit arhitectului Viorel Hurduc, din cea mai importantă parcelă care trebuie dezvoltată. „Parcela de la V, care include sediul Jandarmeriei este cea mai importantă. Prin curte propunem o stradă, iar clădirile Jandarmeriei vor fi de asemenea incluse în Centrul Cultural”, a explicat reprezentantul VAAL.

„Eu acum văd prima dată acest proiect, Jandarmeria are mai multe clădiri în zonă. Nu putem avea o intrare ca la casă, avem armament, avem muniţie, toti jandarmii trebuie să intre odată. E frumos, dar nu pentru jandarmii din Cluj”, a conchis Şeful Inspectoratului de jandarmerie Cluj, Aurel Litan.

Ce sugestii au primit de la comisie?

Arhitecţii au încercat să-i aducă cu piciorele pe pământ pe proiectanţii bucureşeni, explicând imposibilitatea punerii în practică a unura dintre propuneri, printre care şi cele care vizează proprietăţi particulare. Deşi se caută de mult timp soluţii care să integreze Centrul şi Mărăştiul din punct de vedere arhitectural, ideile prezentate nu sunt considerate viabile.

„Din punct de vedere legal nu avem documentaţie, sunt nişte studii, ipoteze. Domnul arhitect trebuie să studieze documentaţiile cu privire la regimul de proprietate. Dacă nu se rezolvă îngroapă tot proiectul. Ar trebui să fiţi mult mai la obiect, să se respecte concursul care s-a câştigat. În zonă s-a mai făcut un PUZ în 2008, a fost atacat de o firmă de avocatură, care s-a declarat afectată de modificările prevăzute acolo şi i s-a dat câştig de cauză. Va fi foarte greu să obţinem acordul proprietarilor, ce rost are să ne încurcăm, scopul e să facem Filarmonică.”, a declarat arhitectul Adrian Iancu.

Viorel Hurduc i-a răspuns luându-l peste picior pe membrul comisiei. „Poate că de la distanţă nu se vede, dar e o planşă realizată conform legii”.

Încercând să tempereze conflictul, Şerban Ţigănaş, membru al comisiei, aduce în discuţie complexitatea proiectului, dar şi a abordării. „Există două tendinţe care s-au manifestat în expunere. Prima constă într-o discuţie despre complexitatea întregii zone, respectiv cum să uneşti Centrul de Mărăşti, temă care preocupă de 30 de ani şi pentru care nu s-a găsit încă o soluţie. A doua, cum să implementezi un proiect care trebuie să rezolve o investiţie prioritară pentru Cluj astfel încât implementarea să fie în acord cu dezvoltările ulterioare, cum să faci ca lucrurile să fie compatibile. Astfel că, o rediscutare este absolut importantă”, adaugă Ţigănaş.

Ce se propune pentru Centrul Cultural?

Numărul de locuri ale Sălii de Concerte a fost modificat faţă de propunerea prezentată la concurs. Astfel, s-au mai alocat 300 de locuri la cele 1200.

Proiectul prevede şi peste 500 de locuri de parcare, amenajate pe două nivele la subsol, însă proiectanţii doresc amenajarea a încă 300 de locuri de parcare, în subteranul domeniului public.

Primarul interimar Radu Moisin a precizat că şedinţa a fost destinată prezentării proiectului, urmând ca în următoarele 30 de zile acesta să fie analizat pe îndelete. „De azi, timp de o lună de zile, se pot depune propuneri şi observaţii. Azi nu se decide nimic, e doar o dezbatere. Proiectul se va întoarce la comisiei şi abia apoi va ajunge în Consiliu Local”, a spus Moisin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter