Politică

Opoziția intră în grevă

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/01/04-greva-parlament.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sesiunea parlamentară începe astăzi, cu greva aleșilor din Opoziție.</p>

După ce nu s-au înţeles în privinţa demisiilor în masă din Parlament, reprezentanţii Opoziţiei au decis că ar fi mai bine să intre în grevă parlamentară.

Astfel, prima zi a sesiunii parlamentare debutează cu protestul Opoziţiei faţă de decizia celor de la Putere de a nu organiza alegeri anticipate. Parlamentarii Opoziţiei nu vor participa la şedinţele de plen şi îşi vor încasa doar indemnizaţiile de bază, pe care unii dintre ei le vor dona.

Reprezentanţii Puterii îi acuză pe social democraţi şi liberali că se comportă irsponsabil şi imatur, exact „ca la grădiniţă“. Nu este firesc „să îţi iei jucăriile şi să pleci“, spun unii democrat liberali.

Decizia Opoziţiei: grevă parlamentară

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat luni că Opoziţia a ajuns la un acord în ceea ce priveşte retragerea parlamentarilor PSD, PNL şi PC din activităţile uzuale ale Legislativului, ca măsură de protest la adresa Puterii. Liderul social democraţilor, Victor Ponta a precizat, la rândul său că „vom reveni la vot doar pentru a vota moţiunile de cenzura şi procedurile pentru declanşarea alegerilor anticipate".

Demisiile n-au a mai avut loc

După ce Puterea a refuzat declanşarea de anticipate, reprezentanţii USL au luat în calcul varianta demisiei în masă din Parlament. La începutul săptămânii trecute, liderul PNL, Crin Antonescu anunţa că parlamentarii liberali doresc ca deputaţii şi senatorii USL să demisioneze din funcţii. De altfel, parlamentarii clujeni Marius Nicoară şi Horea Uioreanu şi-au depus demisiile „în alb“ la conducerea partidului, încă de săptămâna trecută. Propunerea nu i-a încântat la fel de mult şi pe social democraţi, care au luat în calcul, încă de la începutul discuţiilor şi varianta grevei generale.

La sfârşitul săptămânii trecute, chiar liderul PSD, Victor Ponta recunoştea că, neînsoţită de demisia parlamentarilor Puterii, plecarea tuturor senatorilor şi deputaţilor USL nu ar duce la alegeri anticipate. Mai mult chiar, o asemenea decizie ar da undă vrede proiectelor legislative ale coaliţiei guvernamentale.

Boc: Opoziţia că se comportă ca la grădiniţă

Premierul Emil Boc a calificat decizia Opoziţiei de a intra în grevă ca fiind demnă de nişte copii de grădiniţă. „Această decizie este imatură şi iresponsabilă. Când ai o slujbă pentru care eşti plătit, trebuie să îţi faci datoria. Nu e ca la grădiniţă, eşti supărat, îţi iei jucăriile şi pleci acasă. Este un demers lipsit de consistenţă", a spus premierul Emil Boc, la TVR. În opinia şefului Executivului, în democraţie, politicienii trebuie să asigure o competiţie de idei şi să prezinte cu toţii soluţii pentru locuri de muncă.

Se va putea mobiliza Puterea?


Greva parlamentară a USL va bloca activitatea Senatului aproape complet, cel puţin până când Puterea va lua măsuri pentru a face acest for funcţional, Parlamentul putându-se afla, pe termen scurt, în ipostaza de a fi, practic, unicameral, arată Meduiafax. Blocajul de la Senat s-ar putea produce din cauza majorităţii fragile a Puterii în acest for, pentru că cele mai multe comisii senatoriale au cvorumul asigurat doar în prezenţa Opoziţiei.

Camera Deputaţilor va rămâne singura Cameră funcţională, însă şi activitatea acesteia va fi afectată de gestul USL. Astfel, Puterea va trebui să mobilizeze în permanenţă toţi senatorii de care dispune, pentru a asigura activitatea plenului, mai arată Mediafax.


În privinţa activităţii de la comisii, situaţia este şi mai complicată. În cele mai multe dintre comisiile de la Senat, majoritatea este deţinută de Opoziţie. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că Parlamentul va putea să lucreze chiar dacă Opoziţia va absenta, arătând că, atât la Cameră cât şi la Senat, majoritatea parlamentară se va organiza astfel încât să aibă cvorum de lucru, inclusiv cu parlamentari miniştri.

abonare newsletter