Politică

Finanțarea TIFF, contestată la dezbaterea bugetului local

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/11_ziua/buget-primarie.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />ONG-urile clujene au cerut mai mulţi bani pentru cultură în cadrul dezbaterii proiectului de buget pe 2012.</p>

Propunerea ONG-urilor a fost susţinută de consilierii locali din opoziţie, care au venit cu ideea ca fondurile pentru cultură să crească de la 1,5% la 2%, prin tăierea din bugetul alocat pentru întreţinerea şi repararea şcolilor.

Bugetul alocat culturii a generat o lungă discuţie în cadrul dezbaterii asupra proiectului de buget pe 2012 al municipiului 2012 care a avut loc ieri la Primăria Cluj-Napoca. Reprezentanţii mai multor ONG-uri din Cluj au propus alocarea unor fonduri mai mari pentru cultură şi au subliniat că nu este normal ca jumătate din banii pentru proiectele culturale să fie consumaţi pentru TIFF. În acest context, Istvan Szakats, preşedintele fundaţiei AltArt, a subliniat că este important să fie transparente priorităţile în alocarea banilor pentru proiectele culturale.

Radu Moisin, viceprimarul cu atribuţii delegate de primar, a precizat că deocamdată este mai importantă alocarea unor fonduri mai mari pentru infrastructură în domeniul cultural şi a dat ca exemple construirea Centrului Cultural Transilvania, investiţii în modernizarea Casei de Cultură a Studenţilor, transformarea fostului cazino din Parcul Central în centru de cultură urbană şi finalizarea reabilitării Turnului Pompierilor. El a menţionat că dacă vor fi realizate aceste proiecte, şansele Clujului să devină capitală culturală europeană în 2020 vor fi mult mai mari. „Este logic şi de bun simţ ca autorităţile locale să finalizeze proiectele de infrastructură mari. Nu poţi avea şi proiecte de infrastructură mari şi fonduri mari pentru proiecte culturale”, a afirmat Radu Moisin.

Opoziţia propune tăiere de la educaţie pentru cultură

Consilierul local PNL, Manuel Chira a propus ca cei 1,5% pentru cultură să fie majoraţi la 2% prin scăderea fondurilor alocate pentru întreţinere şi reparaţii infrastructură educaţională. Moisin a declarat că nu susţine propunerea consilierului Manuel Chira.
Se va putea discuta însă un amendament pentru creşterea fondurilor pentru cultură.

Clujenii vor şi locuri mai multe în creşe

În cadrul dezbaterii a fost adus în atenţie şi deficitul de locuri din creşe şi grădiniţe care este de aproximativ 300. Cristina Grigore, directorul executiv al Fundaţiei Părinţi Clujeni a propus o locaţie nouă pentru o grădiniţă, mai exact pe strada Tipografiei, unde s-ar putea crea 150 de locuri. În replică, Radu Moisin a afirmat că locaţia nu este corespunzătoare din punct de vedere tehnic, subliniind că renovarea acelui spaţiu ar costa cât construirea unei grădiniţe noi. De asemenea, viceprimarul cu atribuţii delegate de primar a subliniat că anul acesta va fi construită o grădiniţă pe strada Arinilor şi astfel se vor crea 120 de locuri în grădiniţă şi 40 în creşă, plus o grădiniţă pe strada Traian Vuia care va avea 120 de locuri în grădiniţă şi 40 în creşă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter