Politică

Ce va decide USL în privinţa demisiilor din Parlament?

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/30/04-usl-parlament.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii Opoziţiei urmează să ia, zilele acestea o decizie oficială în privinţa demisiilor din Parlament.</p>

După ce Puterea a refuzat declanşarea de anticipate, reprezentanţii USL au luat în calcul varianta demisiei în masă din Parlament. Propunerea a venit din partea liderului PNL, Crin Antonescu, care la începutul săptămânii trecute anunţa că parlamentarii liberali doresc ca deputaţii şi senatorii USL să demisioneze din funcţii.

O singură demisie la secreteriatul Camerei

Prima demisie „în alb“, şi nu oficială a venit din partea lui Ludovic Orban, care a anunţat luni conducerea PNL că demisionează din funcţia de deputat. Fostul ministru şi-a depus demisia la preşedintele Crin Antonescu, la fel procedând şi Adriana Săftoiu sau Ciprian Dobre. Tot „în alb“, la conducerea partidului, şi-au depus demisiile şi parlamentarii liberali clujeni, Horea Uioreanu şi Marius Nicoară. Cei doi s-au declarat, încă de la început susţinătorii acestui gest. Singura demisie „pe bune“ a venit din partea liberalului Octavian Popa care a mers cu aceasta direct la secretariatul Camerei. Social democraţii au fost, în schimb mai rezervaţi în privinţa propunerii demisiilor din Parlament. Potrivit Ziare.com, liderul PSD, Victor Ponta a recunoscut public, joi la Radio România Actualitati şi vineri la România TV, că, neînsoţită de demisia parlamentarilor Puterii, plecarea tuturor senatorilor şi deputaţilor USL nu ar duce la alegeri anticipate. Mai mult chiar, o asemenea decizie ar da undă vrede proiectelor legislative ale coaliţiei guvernamentale.

În ceea ce îi priveşte pe democrat liberali, aceştia au susţinut încă de la început că propunerea privind demisia în masă a parlamentarilor USL nu va avea finalitate, iar cei din USL „trebuie să fie realişti“. Mai mult, chiar, potrivit unor reprezentanţi PDL, PNL forţează mâna celor din PSD, care de altfel nu au agreat prea mult nici participarea la mitingul organizat la Bucureşti, în urmă cu două săptămâni.

abonare newsletter