Politică

Noi dezbateri pe proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/11_ziua/dezbatere-buget.jpg" border="0" width="450" height="303" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Bugetul Clujului pe 2012 se va aproba la sfârşitul săptămânii viitoare, iar până atunci propunerea de buget va fi dezbătută pe capitole.</p>

Reprezentanţii primăriei au dezbătut ieri proiectul bugetului municipiului Cluj-Napoca.

La dezbatere au participat reprezentanţi ai executivului Primăriei, consilieri locali ai Puterii şi din Opoziţie, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca a propus şi alte dezbateri pe cei trei piloni pe care se axează bugetul: educaţie şi cultură, protecţie socială şi infrastructură şi dezvoltare urbană. Cele trei direcţii au în bugetele alocate atât componente legate de întreţinere şi continuarea programelor iniţiate deja, cât şi sume alocate dezvoltării şi iniţierii unor noi proiecte.

Pace cu Opoziţia

La începutul săptămânii, social democraţii clujeni îl somau pe Radu Moisin să prezinte public calendarul dezbaterilor pe proiectul de buget local, astfel încât clujenii implicaţi sau neimplicaţi politic „să poată să se aşeze la masă cu responsabilii din Primăria Cluj-Napoca, să analizeze atât propunerile din fiecare capitol şi subcapitol bugetar, cât şi propunerile din lista de investiţii, inclusiv valorile celor trei iniţiative bune ale viceprimarului, în scopul definitivării formei finale a bugetului municipiului Cluj-Napoca“.

Prezenţi la dezbaterea de ieri, consilierii locali PSD Claudia Anastase şi Gheorghe Vuşcan s-au declarat mulţumiţi de colaborarea cu reprezentanţii primăriei şi au cerut transparenţă. „Niciodată Opoziţia nu a fost invitată la o dezbatere pe buget. A trebuit să existe discuţii ca să se ajungă aici. Şi invitaţia de astăzi este formală, dar haideţi să dăm dovadă de transparenţă“, a spus consilierul local Gheorghe Vuşcan. Propuneri şi sugestii pe marginea bugetului au venit şi din partea consilierului local PSD Claudia Anastase, dar şi din partea liderului PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

Conform legii, bugetul local trebuie adoptat în termen de maxim 45 de zile din momentul adoptării legii bugetului de stat. Bugetul municipiului Cluj-Napoca va fi suspus aprobării Consiliului local în data de 3 februarie. Săptămâna viitoare vor avea loc noi dezbateri asupra proiectului de buget.

Subcomisii de dialog social


Tot în cadrul dezbaterii de ieri, Radu Moisin a precizat că municipalitatea a început demersurile pentru înfiinţarea unei subcomisii de dialog social la nivelul municipiului Cluj-Napoca. În acest sens, va fi trimisă o înştiinţare către Instituţia Prefectului judeţului Cluj. „Toată procedura privind înfiinţarea acestei subcomisii de dialog social va dura maxim trei săptămâni, în acest termen fiind inclusă aprobarea de la Prefectură şi votul în Consiliul local”, a explicat Moisin.

GAS cere transparenţă

Reprezentanţii Grupului pentru Acţiune Socială (GAS) au cerut ieri, la rândul lor, mai multă transparenţă pentru consultările privind bugetul local. Ei i-au solicitat primarului Radu Moisin publicarea pe site-ul primăriei a notelor de fundamentare şi a studiilor de impact pentru bugetul pe 2012 „pentru a urmări raţionametele care stau la baza politicilor publice pe diferite domenii de activitate“ şi redactarea unui newsletter cu adrese ale cetăţenilor care îşi manifestă interesul de a participa atât la deciziile pe tema bugetului, cât şi la consultări ulterioare cu privire la politici şi investiţii publice de interes local.

De asemenea, GAS a solicitat reprezentanţilor primăriei stabilirea unui calendar de dezbateri pentru luna februarie pe cei trei piloni de bază ai bugetului şi publicarea pe site-ul primăriei a „proceselor verbale survenite în urma consultărilor legate de buget cu societatea civilă, dar şi a proceselor verbale rezulate în urma unor mecanisme cetăţeneşti de monitorizare a investiţiilor publice“. „Asumarea de principiu de către primărie ca, în anul 2013, o şesime din bugetul local să fie distribuit prin mecanisme specifice democraţiei participative în urma instituirii unui mecanmism de consultare elaborat alături de societatea civilă“ este ultima revendicare a GAS.

Ultimele Stiri
abonare newsletter