Politică

118 blocuri propuse pentru reabilitare termică

<p>Consilierii locali vor discuta în ședința de consiliu de joi proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru 118 blocuri din Cluj-Napoca, propuse pentru reabilitare termică.</p>

 

Potrivit proiectului de hotărâre, blocurile au fost nominalizate în Programul multianual privind creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe. Sursele de finanțare pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică sunt 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local și 20% din fondul de reparații al asociației de proprietari. În proiectul de hotărâre se arată că lucrările presupun, printre altele, izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare aferente intrării în bloc. Cele 118 blocuri sunt din majoritatea cartierelor din oraș.

Banii pentru reabilitarea termică a blocurilor trebuie să fie alocați de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. La sfârșitul anului trecut, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, a anunțat că intenţionează să reabiliteze termic anul acesta circa 250.000 de apartamente, după ce a primit avizul Comisiei Europene de a transfera pentru reabilitare 360 milioane de euro de la alte programe.

În prezent, în Cluj-Napoca există 83.770 de apartamente vechi, construite înainte de 1990. Din acestea, peste 20.000 de apartamente sunt reabilitate termic, dintre care aproape 5.000 prin vechiul program derulat de Guvern şi administraţiile locale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter