Național

Aproape 60% dintre români cred că situația din țară e mai rea decât în 1989, dar peste 65% nu vor să plece în străinătate

Aproape 60% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989, însă peste 65% nu au de gând să plece în străinătate.

Aproape 60% dintre români cred că situația din țară este mai rea decât în 1989, conform unui sondaj realizat cu ajutorul UBB / Foto: Emil Boc - Facebook Aproape 60% dintre români cred că situația din țară este mai rea decât în 1989, conform unui sondaj realizat cu ajutorul UBB / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Aproape 60% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 26 septembrie - 4 octombrie, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și alte universități din România.

 


Un procent de 57,4% dintre români consideră că situaţia generală din România este mai rea decât în 1989.

Potrivit cercetărilor,39,1% dintre români consideră că situaţia generală a ţării în 2050 va fi mai bună decât în prezent.


73% dintre români vor să-și instaleze panouri fotovoltaice

De asemenea, 68,4% dintre respondenţi sunt de acord cu tranziţia la surse de energie prietenoase cu mediul. Mai mult de jumătate (51,5%) dintre români au răspuns că i-ar determina să reducă consumul de energie costul acesteia.

Totodată, aproape trei sferturi (72,5%) dintre cei intervievaţi ar dori să instaleze panouri fotovoltaice la casa sau blocul în care locuiesc.


Aproape 43% dintre cei chestionaţi preferă transportul cu mașini personale pentru a se deplasa pe distanţe mai lungi în interiorul localităţii, iar 27,3% transportul public.

Întrebaţi care sunt cele mai importante două probleme de mediu cu care se confruntă România, 58,4% dintre cei chestionaţi au răspuns defrişările ilegale, iar 42,6% poluarea apelor.


O treime dintre români vor să plece în străinătate la muncă

Cercetarea din septembrie-octombrie arată că o treime (33,3%) dintre cei chestionaţi s-au gândit să plece în viitor la un moment dat la muncă în străinătate, iar 65,8% au spus că nu au avut în vedere aceasta. 41,5% dintre români sunt de părere că cei care pleacă la muncă în străinătate sunt văzuţi în ţara noastră drept „fără alternative”.

82,5% dintre respondenţi sunt de acord cu reduceri de taxe şi impozite pentru companiile private care iniţiază noi investiţii în economie. 57% dintre români sunt total de acord cu majorarea alocaţiilor şi a pensiilor, chiar dacă nu există resurse bugetare, iar 27,4% - oarecum de acord.

CITEȘTE ȘI:

România este printre cele 13 ţări UE unde inflaţia a continuat să crească în luna octombrie

Iohannis, pe urmele lui Dragnea: a promulgat legile justiției fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția

Ultimele Stiri
abonare newsletter