Napi Hírek

Klaus Iohannis: „Kötelező marad a felelősségvállalási nyilatkozat a település elhagyásakor, a védőmaszk viselete és a másfél méteres távolság betartása”

Klaus Iohannis megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában a koronavírus-járvány kezeléséről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, Virgil Popescu gazdasági miniszterrel, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszterrel, valamint Raed Arafattal, a katasztrófavédelem vezetőjével.

A település elhagyásakor a szükségállapot után is kötelező lesz a felelősségvállalási nyilatkozat –közölte Klaus Iohannis államfő. Az előírás alól kivételt képeznek a nagyvárosi agglomerációk. Az elnök leszögezte, a vészhelyzeti bizottság szabja majd meg azokat az indokokat, amelyekkel elhagyható a lakhely szerinti település.

Az államfő azt is elmondta, hogy a szükségállapot feloldásával megszűnik a kijárási tilalom, és nem lesz szükség nyilatkozatra a településen belüli mozgáshoz. A hatóságok ugyanakkor azt ajánlják, hogy május 15-e után nyissák meg a parkokat.


Kötelezővé válik a védőmaszk viselete és a másfél méteres távolság betartása

A vészhelyzet május 15-ei bevezetésétől kötelező lesz a szájmaszk viselete a nyilvános zárt terekben, továbbá a másfél méteres védőtávolság, illetve a kézhigiénia betartása – hangsúlyozta az államfő. Az elnök azt is mondta, a járvány „még közöttünk van”, a halálos áldozatok száma megközelítette az ezret, és több száz új koronavírusos megbetegedést jegyeznek naponta, ezért be kell tartani „néhány egyszerű, de annál fontosabb” szabályt.

Május 15-étől kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró védőmaszk használata a nyilvános zárt terekben, például ha üzletbe megyünk élelmet vásárolni, vagy ha tömegközlekedési eszközön utazunk. Hasonlóképpen kötelező lesz és nem csak ajánlás, hogy tartsuk egymás között a másfél méteres távolságot. (...) Szintén kötelezővé válik és nagyon fontos a kézhigiénia betartása is. Minél gyakrabban kezet kell mosnunk, ha üzletből vagy kintről jövünk haza mindenképpen” – fogalmazott az államelnök.


Csak szabadtéri istentiszteletek és misék a lazítás első szakaszában

A május 15-étől érvényes lazító intézkedések első szakaszában csak a templomudvaron vagy a templom előtt lehet istentiszteleteket, miséket tartani a hívek részvételével – nyilatkozta Iohannis.

Az államfő rámutatott, az egyházi szertartás résztvevőinek kötelező módon védőmaszkot kell viselniük, és tartaniuk kell egymástól a másfél méteres távolságot. „A lazítások második, harmadik szakaszában ezeket a feltételeket nyilván újratárgyaljuk” – tette hozzá az államfő.


Citește varianta în limba română a materialului!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter