Napi Hírek

Javában zajlik a felújítás a kolozsvári Szent Mihály-templomban. 2021 őszén megújult pompában várja látogatóit a kincses város ékessége

Tervezett tempóban haladnak a felújítási munkálatok a kolozsvári Szent Mihály-templom belsejében.

„A felújítást követően ismét régi pompájában tündököl majd szeretett templomunk” – vallotta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Kolozsvár ékességének toronylátogatása folyamán. Néhány fotót is megosztott Vákár István a közösségi oldalán: a rehabilitációs munkálatok egyelőre sínen vannak.

22 millió lej a felújítás összköltsége, javarésze európai pénzből származik

A kincses város jelképét és egyben Románia második legnagyobb templomát európai pénzforrásból újítják. A KÉSZ Románia vállalat már február végén lebontotta a nyugati oldalon felállított állványt.


A római katolikus egyház 18 millió lej összegű európai támogatást kapott az emlékmű felújítására, amelynek összköltsége 22 millió lej értékre rúg. A szerződést néhai Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános írta alá 2017-ben, alig két hónappal a halála előtt.

A felújított templom megnyitására 2021 őszén kerül majd sor, emellett biztosítani szeretnék az alkalmat az érdeklődők számára, hogy havonta egyszer meglátogathassák a műemléket a templomban zajló munkálatok ideje alatt.


Gondokkal küszködik a vállalkozó, ritka a kőépületekkel foglalkozó szakértő

A legnagyobb beavatkozás a templom tetőszerkezetét érinti, emellett kiemelt figyelmet szánnak a kőfalak tisztítására, illetve a cserepek újrarendezésére. A Szent Mihály-templomot modern világítóberendezéssel, elektromos hálózattal és fűtési rendszerrel fogják majd felszerelni.

A felújítást követően a templomtorony állandóan nyitva áll a látogatók számára, ugyanakkor kiállítást is terveznek a toronyban, amelynek fő látványossága néhány 1951-ben eltávolított barokk stílusú oltár lesz.


Február végén a munkálatokért felelős építő arról panaszkodott, hogy különösen nehéz olyan szakértőket találni, akik értenének a kőépületek rehabilitációjához – tisztítani kell a templom falait, a repedéseket ki kell javítani. Április végén a KÉSZ Románia újra jelezte, hogy még mindig gondok akadnak ezzel kapcsolatban, ugyanakkor felhívást intézve a szakértőkhöz.

Citește varianta în limba română a materialului!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter