monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

Május 15-e után SZABADON járhatunk, nyilatkozat nélkül. KÖTELEZŐVÉ válik azonban a védőmaszk viselete

Május 15-e után a beltéri nyilvános helyeken és a közszállítási járműveken mindenkinek maszkot kell viselnie – jelentette be Klaus Iohannis államfő.

Május 15-e után SZABADON járhatunk, nyilatkozat nélkül. KÖTELEZŐVÉ válik azonban a védőmaszk viselete

Klaus Iohannis szerdán a Cotroceni-palotában tartott megbeszélést a koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedésekről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével.

A védőmaszkról lehet, hogy csak jövőre mondunk le

Klaus Iohannis elképzelhetőnek tartja, hogy a maszk viseléséről csak jövő évben lehet majd lemondani, amikor már ellenőrzés alatt lesz a világjárvány és nem merül fel a fertőzés veszélye. Az államfő maga is arcmaszkot viselt, míg ezt bejelentette, majd levette, aztán elmondta: nemsokára bemutatnak egy „elég részletes” tervet a korlátozó intézkedések lazítására vonatkozóan – a kötelező maszkviselés ennek lesz része.


„Ne gondoljuk, hogy május 15-én minden normalizálódik. Néhány korlátozás megszűnik, sok más azonban továbbra is érvényben marad, és lépésről lépésre, a COVID-19 esetek alakulása szerint próbálunk majd beilleszkedni egy új normalitásba, mert sajnos a szakemberek, kutatók, orvosok azt mondják, hogy a vírus nem tűnik el. Meg kell találnunk a módját, hogy együtt éljünk ezzel a vírussal, ezzel a járvánnyal” – nyilatkozta az államfő.

„Ez szabadfordításban azt jelenti, hogy amint a hatóságok által kiszabott korlátozásokat visszavonják, mindannyiunk felelőssége nagyobb lesz, és gondolok itt elsősorban a veszélyeztetett csoportokra, az idősökre, más gondokkal élőkre, de mi is sokkal óvatosabbaknak kell lennünk, amikor kapcsolatba lépünk azokkal az emberekkel, akik nagyobb fertőzéskockázatnak vannak kitéve” – magyarázta az államfő.


Május 15-e után szabadon járhatunk, mégis korlátozottan

Május 15-e, a szükségállapot lejárta után nem hosszabbítják meg az emberek mozgását korlátozó rendelkezéseket – jelentette be az államelnök. Tehát, május 15-e után szabadon mehetünk majd bárhová, anélkül, hogy erről nyilatkozatot kellene tennünk

Az egyének „szabad mozgásáról” van szó – mondta Iohannis, aki figyelmeztetett azonban, hogy több korlátozás – például a köztéri gyülekezésre vonatkozó – érvényes marad május 15-e után is.


CITEȘTE varianta în limba română a materialului.

Iohannis: „Ne vom putea deplasa individual, fără a da declarații!”. Viața NU revine la normal după 15 mai