Napi Hírek

Kolozsváron ünnepli alakulásának 30. évfordulóját az RMDSZ

30 éves lett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Január 18-án, szombaton 17 órától a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alapítását idézik meg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Az ünnepi eseményen köszönetet mondanak majd a Szövetség alapítóinak, olvasható az RMDSZ közleményében.

Úgyszintén szombaton, 12 órától a kolozsvári CREIC központban (Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központja/ Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative), Kajántó völgye/ Valea Chintăului 1., ülésezik a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). Az ülés az Ezüstfenyő-díjak átadásával kezdődik.


Napirenden szerepel többek között Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai tájékoztatója, az SZKT elnökének és Állandó Bizottságának megválasztása, az SZKT-frakciók megalakulása, valamint az önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatának elfogadása.

Markó Béla: „A legfontosabb, hogy a szervezet fennmaradt”

Említjük, hogy Szövetségben 30 éve címmel már megünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját az RMDSZ Maros megyei szervezete 2019 december 21-én, a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A díjazással egybekötött ünnepi gálaműsoron jelen voltak az RMDSZ alapító tagjai, volt, illetve jelenlegi vezetői.


„A legfontosabb eredmény, hogy a szervezet a mai napig fennmaradt, és erős maradt. Amit akkor nagy hirtelen létrehoztunk... Ma az RMDSZ Romániában, de talán az egész Kárpát-medencében is az egyetlen politikai szervezet, amely sem nevét, sem programját nem változtatta meg. Nem esett szét, nem is fuzionált senkivel, nem változtatott irányt” – nyilatkozta decemberben Markó Béla, volt szövetségi elnök.

„Többnyire jól döntöttünk, néha talán nem, de ma is a legfőbb politikai eszközünk. Illik ébren tartanunk azoknak az emlékét, akik áldozatot hoztak ezért a szövetségért, akik már nincsenek közöttünk. Elsősorban Sütő Andrásnak tartozunk köszönettel, de másoknak is, és persze december és március halottjainak. Becsüljük meg az elmúlt harminc évet!”– mondta Markó Béla.


Citește limba română despre acest subiect AICI și AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter