Napi Hírek

Nem jövedelmező a taxizás Kolozsváron? Miért nem találunk taxit csúcsidőben és ki a hibás?

A kolozsváriak még mindig a taxik hiányáról panaszkodnak, a taxisofőrök pedig több taxis engedélyt és nagyobb árakat követelnek. A városháza által megrendelt tanulmány rámutat arra: a taxik hiányának egyik oka az, hogy a taxisok keveset dolgoznak.

Nem jövedelmező a taxizás Kolozsváron? Miért nem találunk taxit csúcsidőben és ki a hibás? Nem jövedelmező a taxizás Kolozsváron? Miért nem találunk taxit csúcsidőben és ki a hibás?

„A pontból B pontba szeretnék jutni, sürget az idő, jobb megoldás nincs számomra. Bár szeretnék taxiba ülni, nem találok autót abban az időpontban, amikor szeretném és szükségem lenne rá. A taxik száma jóval kisebb a szükségesnél. Nem használom naponta a taxit, viszont pont amikor kell, akkor nem találok. Egy megoldás lenne arra, hogy elégedett legyek: a taxisok órabérre dolgozzanak”, vallotta egy kolozsvári lakos, csütörtök reggel, egy helyi rádióműsorban.

Dan Tarcea alpolgármester helyeselte a hallgató véleményét és bevallotta: számos taxisofőr kerüli a legforgalmasabb órákat. A törvény szerint minden városban 1000 lakosra mindössze négy taxinak kell lennie, így Kolozsváron kb. 1250 taxi lenne a megengedett, holott jelenleg 2469 taxis engedély van érvényben. A legutóbbi népszámlálás 324.000 „őshonos” lakost eredményezett, a számos egyetemi hallgató pedig még inkább kritikussá teszi a helyzetet.


„Beszéltem a taxisofőrök képviselőjével, megkérdeztem őt, miért nincsenek taxik bizonyos órákban. Azt mondták, túl alacsony a tarifa, nem éri meg nekik a 3-4 kilométernyi fuvar. (...) Egy órát tesznek meg a Mărăștiból a Monostorig és 20 lej a bevétel, nem éri meg. Emiatt számos taxis inkább nem jár ki az utcára a forgalmas órákban. Teljes mértékben igazuk van az utasoknak, sokszor 20-30 percet is várni kell a taxira, gyorsabban célba érnek gyalog”, vallotta Dan Tarcea.

Kolozsvár alpolgármestere elmondta: egy ellenőrzés során az egyik taxis cég 600 taxijából csupán 180 volt aktív. Ioan Pugna, a kolozsvári taxisok egyesületének alelnöke azzal védekezett, hogy nem csak Kolozsváron, hanem Bukarestben, Madridban és Barcelonában is hosszú perceken át kell várni a taxikra a legforgalmasabb órákban. Hat éve nem emelkedtek az árak Kolozsváron, nyomás helyezkedik a taxisok vállán, vallja Pugna, aki abban reménykedik, a következő városi tanács gyűlésen napirendre kerül a tarifák módosítása.


Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter