monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

Emil Boc: „Erdély az a hely volt és marad, amelyben a románok, magyarok és németek kiegészítik egymást”

Emil Boc, Kolozsvár főpolgármestere a kolozsvári román nyelvű felsőoktatás 100. évfordulója alkalmából beszédet tartott a Babeș-Bolyai Tudományegyetem gáláján.

Emil Boc: „Erdély az a hely volt és marad, amelyben a románok, magyarok és németek kiegészítik egymást”, fotó: Emil Boc Facebook

Boc a közösség nevében gratulált az egyetem vezetőségének, háláját fejezte ki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez való hozzájárulását.

„100 évvel ezelőtt ebben a teremben (n.red. Aula Magna) Vasile Pîrvan Életünk kötelessége című híres beszéde hangzott el. Vajon mit válaszolnánk most, 100 év elteltével? Mit válaszolnánk Sextil Pușcariunak, Iuliu Hațieganunak? Teljesítettük életünk kötelességét, erre pedig három érvet fogok felsorolni. Először: az egyetem az erőd szíve, közösségünk fejlődésének legfontosabb motorja, Kolozsvár stratégiai előnye volt és marad”, vallotta Boc.


„Másodszor: a Babeș-Bolyai Tudományegyetem a legjobb román egyetem a nemzetközi rangsorolásban. Harmadszor: Erdély az a tér volt és marad, amelyben a románok, magyarok és németek egymást kiegészítik. Három hivatalos nyelve van az egyetemnek, ez a nyitottságot, a modernitást és az európaiságot mutatja, ez jellemez bennünket”, mutatott rá a polgármester.

Hol lesz az egyetem 100 év múlva?, tette fel a kérdést Boc, aki azt állítja, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szerepe nem csupán a kurzusokon, a folyóiratokban megjelent tanulmányokon alapszik. Az egyetem a demokrácia és az európai értékek őrzője kell legyen, vallja a főpolgármester.


„Azt szeretném, ha a kolozsvári egyetem 100 év múlva mérvadó lenne minden európai egyetemista számára. Manchestertől Münchenig, Berlintől Brágáig, Varsótól Budapestig hallgassák a kolozsvári egyetem digitális tananyagait. Mi pedig az európai közösség része maradunk”, állította Boc.

Citește varianta în limba română a materialului.