monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

PNL-RMDSZ tárgyalás. Orban: Több kérdésben megegyeztünk. Kelemen: Őszinte, mélyreható párbeszédre van szükség

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök úgy nyilatkozott az RMDSZ küldöttségével folytatott csütörtöki megbeszélést követően, hogy több témában is azonos álláspontot fogalmaztak meg, többek közt adópolitikai kérdésekben, illetve a 114-es kormányrendelet egyes cikkelyeit illetően.

PNL-RMDSZ tárgyalás. Orban: Több kérdésben megegyeztünk, Kelemen: Őszinte, mélyreható párbeszédre van szükség

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke arról számolt be, hogy az RMDSZ-szel folytatott tárgyalás során szóba került a kormányprogram, a leendő kabinet felépítése, a lehetséges miniszterjelöltek és más, a jelenlegi helyzetben sürgető kérdések. „Részemről pozitív volt a beszélgetés, több kérdésben megegyeztünk, például az adópolitika bizonyos pontjaiban, a 114-es kormányrendelet egyes cikkelyeit illetően és a kormányprogram több más részletét tekintve is” – fogalmazott Orban, aki azt is közölte, hogy az RMDSZ illetékesei jövő héten hoznak döntést, majd még egy találkozóra sor kerül a két párt között.

A liberális párt vezetője arról is beszámolt, hogy az RMDSZ nem támasztott feltételeket a kormány támogatásáért cserébe, viszont több olyan kérdésre vár választ, amelyre „kiemelt figyelmet fordít” a szövetség. Ilyen többek közt a költségvetés-kiigazítás, valamint az európai alapok felhasználásának témaköre. „Komoly, lényegretörő beszélgetés volt, a kormányprogram számos fontos részletét érintette, és ezek után optimista vagyok az RMDSZ döntését illetően”, jelentette ki Ludovic Orban.


Azt is elmondta ugyanakkor, hogy nem tudtak megegyezni a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetését illetően, mert a PNL nem tud lemondani erről a tervezetről. Arra a kérdésre, hogy mely minisztériumok iránt mutatott érdeklődést az RMDSZ küldöttsége, Orban azt felelte: „Ha az RMDSZ elnöke nem mondta el, akkor én sem mondom”. Ludovic Orban megismételte, hogy a pártokkal való tárgyalások lezárásáig nem hozza nyilvánosságra a miniszterjelöltek névsorát.

Kelemen Hunor nem bízik a PNL-ben

Az RMDSZ vezetősége a parlamenti képviselőivel és szenátoraival folytatandó egyeztetés után dönti el, hogy támogatja-e a parlamentben a Ludovic Orban vezette liberális kormányt – erről a Nemzeti Liberális Párt vezetőjével folytatott megbeszélést követően nyilatkozott Kelemen Hunor elnök. Kelemen azt mondta, egyelőre csak tárgyaltak róla, de amennyiben megegyeznek az új kormány támogatásában, az általa vezetett alakulat írásbeli megállapodást szeretne kieszközölni erről. „Húszéves politikai tapasztalatom alapján a román politikában sokszor az írásbeli megállapodásokat is megszegik, de azért jó, ha van egy ilyen”, vallotta Kelemen.


A szövetségi elnök ismét leszögezte, az RMDSZ többek között azt várja el a jövendőbeli kormánytól, hogy ne adjon ki az igazságügyi törvényeket érintő sürgősségi rendeleteket, illetve hogy ne módosítsa a választási törvényt a jövő évben esedékes helyhatósági és parlamenti választások előtt. „Úgy gondolom, hogy folytatni kell a tárgyalásokat. Jövő héten ismertetni fogjuk frakcióink tagjaival az itt elhangzottakat. Nem ígértünk támogatást, mert az elmúlt években történtek miatt alacsony szinten áll a bizalom az RMDSZ és a PNL között, ezért nagyon őszinte és mélyreható tárgyalásokra van szükség”, hangoztatta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök hozzátette, szó volt még az egyeztetésen az ország gazdasági helyzetéről, a költségvetésről és adóügyi kérdésekről is. A vitatott adóügyi intézkedéseket tartalmazó 114-es sürgősségi rendelet módosítása kapcsán hasonlóan vélekedik a két alakulat – mondta Kelemen, aki ugyanakkor kérte, hogy a kormány a bruttó hazai termék 6 százalékát fordítsa oktatásra. Kérdésre válaszolva az RMDSZ elnöke rámutatott, az általa vezetett alakulat készen áll az előre hozott választásokra, meglátása szerint azonban erre nem fog sor kerülni, Ludovic Orban kijelölt kormányfő ugyanis nem ezt akarja, hanem azt, hogy beiktassák kormányát.