Napi Hírek

Nyílt nap a bonchidai Bánffy-kastélyban, román nyelvre is lefordították Bánffy Miklós Erdélyi történetét

Szeptember 22-én a Bánffy családdal együtt ünnepelhetik Bánffy Miklós Erdélyi történet című trilógiájának román nyelvű kiadását. A regény bemutatása mellett gyerekműsorokkal, vezetett túrákkal várják a szervezők az érdeklődőket.

A Transilvania Trust Alapítvány Bánffy Miklósnak szentel egy újabb nyílt napot. Ő volt a bonchidai kastély utolsó lakosa, 1940-ben fejezte be a regényt, és innen kapott ihletet, egy olyan helyen, amely könnyen felismerhető a regény elolvasásával. Az Erdélyi történet már többször megjelent magyarul, több nyelvre lefordítva a világirodalom részévé vált.

Szeptember 22-én, 17:00 órakor a román fordítás bemutatására kerül sor, amelyen Marius Tabacu fordító, Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum vezetője, Kósa András László, a Bukaresti Magyar Intézet igazgatója, Krizbai Béla, a Román Kulturális Intézet alelnöke, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, illetve a Bánffy család tagjai vesznek részt.


„Ez egy különleges pillanat, sokat vártunk rá, ez alkalommal ajánljuk, hogy olvassák el ezt a regényt, amely mind az arisztokrácia világát, mind a XX. század-eleji Erdély történetét idézi. A könyv megvásárolható a kastélyban található kávézóban, a kicsik pedig megnézhetik a néhai kápolnában a Puck Bábszínház előadásait”, üzenik a Transylvania Trust képviselői.

12:00-kor a román nyelvű, 13:00 órától pedig a magyar nyelvű elődasást élvezhetik a kicsik. 14:00 órakor az érdeklődőket az InstruMentor Egyesület klasszikus zenei műhelyébe várják, ahol különféle hangszereket próbálhatnak ki. Vezetett túrákra felnőtteknek románul (15:00 órakor) és magyarul (16:00 órakor) kerül sor.


Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter