Napi Hírek

Janovics Jenőt méltatja a TIFF igazgatója: „18 évvel ezelőtt Kolozsvár szomorú és fakó volt, trikolórra festett padokkal és kukákkal!”

Elégedetlenségét fejezte ki Tudor Giurgiu, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója Kolozsvár új bemutató videójával szemben.

Janovics Jenőt méltatja a TIFF igazgatója: „18 évvel ezelőtt Kolozsvár szomorú és fakó volt, trikolórra festett padokkal és kukákkal!” Janovics Jenőt méltatja a TIFF igazgatója: „18 évvel ezelőtt Kolozsvár szomorú és fakó volt, trikolórra festett padokkal és kukákkal!”

Emil Boc Kolozsvár főpolgármestere által közzétett és a kevesebb, mint három percig tartó anyagban minden benne van: dinamizmus, emberek, utcák, kultúra, építészet, sport, fesztiválok. Egy dolgot mégis hiányol Tudor Giurgiu: még csak két másodpercnyi felvétel sincs benne a már 18. évét betöltött, nemzetközileg elismert filmfesztiválról.

„Igen, az a TIFF, amely 18 évvel ezelőtt született, amikor Kolozsvár nem a romániai bajnok város volt, hanem egy szürke, szomorú, nemzeti trikolórra festett padokkal és szemetesekkel tele fakó hely. Kevesen mertek akkoriban Kolozsvárra fogadni. A TIFF volt az, amely bátran hitte, hogy a város többet érdemel, higgyünk abban, hogy bajnokok lehetünk, merjünk gyönyörűen álmodni. A TIFF, amely idővel a világ első 30 filmfesztiváljának és a három legfőbb romániai kulturális eseményének egyike lett. A TIFF, amely megalapozta azt, amit ma már a fesztiválok városának nevezünk, de amikor ezt a kifejezést illusztráljuk, csak egyetlen városi fesztivál képkockáit használjuk (csodálatos, nem mondom)”, fejezte ki elégedetlenségét Tudor Giurgiu, az UNTOLD Fesztiválra utalva.


A TIFF igazgatója megbocsáthatatlan hibának véli a filmfesztivál kihagyását a videóból, amelyet már több, mint 500 ezren megnéztek csupán nehány nap leforgása alatt. Ez lenne talán a kultúrális események sorsa, utolsónak lenni a listán az infrastruktúra, business és sport után?, teszi fel a kérdést Giurgiu, megemlékezvén a világhírű Janovics Jenőről is, aki kulcsszerepet játszott kolozsvári színigazgatóként a Hunyadi téri színház építésében (ma már a Kolozsvári Nemzeti Román Opera).

„A TIFF megadta a városnak a médiához, filmhez kapcsolódó hiányzó dimenziót. Tulajdonképpen visszaadta régi csillogását, hisz Kolozsvár valódi filmváros volt 1913-1920 között, amikor a ragyogó Janovics Jenő filmstúdiókat alapított a városban, sorozatban forgatta a filmeket. A TIFF, amely megváltoztatta jó néhány középiskolás életét, a filmművészet vagy a színház irányába terelve őket, a filmfesztivál, amely számos színészt indított sikeres útjára”, jegyezte meg Tudor Giurgiu.


Citește varianta în limba română a materialului.

Etichete: tiff tudor giurgiu
abonare newsletter