Napi Hírek

Szakminisztérium: 9,7 millió román él Románia határain kivül

Körülbelül 9,7 millió román él Románia határain kívül – derül ki a 70 román külképviselet által szolgáltatott és a szakminisztérium által összesített adatokból.

Szakminisztérium: 9,7 millió román él Románia határain kivül Szakminisztérium: 9,7 millió román él Románia határain kivül

Natalia Intotero külhoni románokért felelős miniszter szerdán mutatta be a 2019-es év első felére vonatkozó adatokat, valamint azoknak a felméréseknek az eredményeit, amelyeket határon túli román civil szervezetek és személyek körében végeztek.

A kérdőívekre 322 személy és civil szervezet válaszolt. A válaszadók zöme nagyobb összetartást szeretne a román közösségek között, több lehetőséget a román nyelv tanulására, és jobb kapcsolatot a romániai hatóságokkal. A jelentés ugyanakkor leszögezi, hogy nehéz megbecsülni a külhoni románok számát, hiszen soknak közülük nincs hivatalos lakhelye a befogadó országban.


A külhoni románokért felelős minisztérium 13.468.000 lejt különített el a határokon túl élő román személyek és civil szervezetek projektjeinek támogatására, és költségvetés-kiegészítés esetén további összeg kiutalására jelentette be igényét.

Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter