monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

Érkeznek az új elektromos buszok: 2025-ig szennyezésmentes lesz a tömegközlekedés! Hidrogén alapú buszok Kolozsváron?

Új elektromos buszok érkeznek a kincses városba júliusban, jelentette be Emil Boc Kolozsvár főpolgármestere.

Boc mostmár teljesen a szennyezésmentes tömegközlekedés fele hajt, minőségi tömegközlekedést ígér Kolozsváron. A főpolgármester szerint 2025-ig a kolozsvári tömegközlekedési vállalat flottájának minden egyes járműve elektromos meghajtású lesz.

„Júliusban 20 újabb elektromos autóbusz érkezik Kolozsvárra, így összesen 44 lesz. Új buszokra, új villamosokra számítunk. Nem lehet elsőbbséget adni a gépkocsiknak is, a tömegközlekedésnek is, minden város az utóbbit részesíti előnyben. Azt szeretnénk, ha 2025-ig teljesen szennyezésmentes tömegközlekedési flottánk lenne!”, nyilatkozott Emil Boc.


A főpolgármester a hidrogén alapú üzemanyagcellával meghajtott autóbuszokról sem mondott le amelyek ellenállását, Boc állítása szerint, Kalasnyikov-gépfegyverrel tesztelik. Bár a hidrogénmeghajtású jármű ára nem tér el különösen az elektromosétól, sokkal többe kerülne a töltőállomások megvétele. 15 hidrogén alapú busz töltőállomása nem kevesebb mint 3,5 millió eurót igényelne.

„Jártam már hidrogén alapú busszal, kocsit is vezettem Bukarestben. Az autonómiájuk sokkal magasabb, feltöltési idejük is jóval rövidebb, csupán 7 perc alatt feltöltődnek”, állítja Boc.


Citește varianta în limba română a materialului.