monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

Kilenc mobilkórház és elsősegélynyújtó pont a csíksomlyói pápalátogatás ideje alatt

Összesen 23 mobilkórházat és elsősegélynyújtó pontot alakítanak ki az illetékes hatóságok a péntektől vasárnapig tartó pápalátogatás idejére Bukarestben, Csíkszeredában, Jászvásáron (Iași) és Balázsfalván (Blaj).

Az esemény biztonságáért felelős tárcaközi bizottság csütörtökön kiadott közleményében tájékoztat, hogy Csíkszeredában 9 mobilkórházat és elsősegélynyújtó pontot alakítanak ki a következő helyszíneken: a megyei kórház udvarán, a csíksomlyói nyeregben a Csíkszentlélek felé vezető kereszteződésnél, illetve a csíkpálfalvi kereszteződésnél, a csíksomlyói dombon az erdő szélén és a csíksomlyói kegytemplom melleti parkolóban.


Balázsfalván hét elsősegélynyújtó pontot alakítanak ki: a vonatállomáson, a városi kórház udvarán, a mezőgazdasági gimnázium udvarán, a Barbu Lăutaru kápolnánál, a város piacán, illetve az eseményre felállított színpad mellett. Ugyanakkor Bukarestben 3 mobilkórházat, Iaşiban pedig 4 mobilkórházat és elsősegélynyújtó pontot létesítenek.

Ferenc pápa teljes romániai látogatása idején az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) csapatai készenlétben fognak állni a négy helyszínen, hogy a felmerülő sürgősségi eseteket hatékonyan kezelni tudják.

A bizottság felkéri a résztvevőket, hogy saját biztonságuk érdekében tartsák be a helyi hatóságok által javasoltakat. Azt tanácsolják ugyanakkor a lakosságnak, hogy tájékozódjanak az időjárási előrejelzésekről és azoknak megfelelően öltözködjenek, szélsőséges időjárási viszonyok esetén pedig távolódjanak el a fák, villanyoszlopok vagy reklámpanelek közeléből, és keressenek menedéket a közeli épületekben.