Napi Hírek

Kelemen Hunor szerint a Fidesz önfelfüggesztése a legjobb megoldás: "Megmarad az EPP egysége!"

A jelenlegi helyzetben a Fidesz önfelfüggesztése az Európai Néppártból (EPP) a legjobb megoldás, mivel így megmarad az EPP egysége; egy szakadás öngyilkos gesztus lenne most, választási kampány idején, nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön.

"Hosszú, komoly, becsületes, nagyon korrekt vita volt, amely eredményeként kompromisszumos megoldás született, éspedig, mint ismeretes, a Fidesz felfüggesztette önmagát [...] Én úgy gondolom, hogy jelen pillanatban ez volt a legmegfelelőbb megoldás, mivel így megmarad az EPP egysége, mert máskülönben komoly szakadás következett volna be. Választási kampányban, az EP-választások előtt öngyilkos gesztus lett volna szétszakítani a Néppártot. Felszólalásomban pont ezt mondtam: mit fognak mondani holnap azok, akik veszítettek, és mit fognak mondani azok, akik győztek, ha a Fidesz kizárására szavazunk? De főként, mit fogunk mondani mi holnaptól kezdve a választóinknak, hogy vezetni akarjuk az Európai Uniót, Bizottságot, Parlamentet, de nem vagyunk képesek egy vitát családon belül megoldani?", nyilatkozta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke leszögezte, meg kell vitatni jól ezt az ügyet, de az EP-választások után. Elmondta, létrejön egy háromtagú értékelő bizottság, melyet Herman van Rompuy vezet, ez megvizsgálja a tényállást, addig a Fidesz felfüggeszti az EPP-tagsággal járó jogait. "Remélem, hogy az EP-választások után, legkésőbb a zágrábi kongresszusig tisztázni lehet mindent, és a Fidesz visszatér az EPP-be, annak teljes jogú tagjaként. Mert az EPP-nek szüksége van a Fideszre, a Fidesznek az EPP-re, és mi mindannyian meg akarjuk nyerni a választásokat", mutatott rá Kelemen.


"Nem örvendünk neki, de támogattuk, mert a kizárás nem vezetett volna előre. Csak mások malmára hajtotta a vizet a mostani kampányidőszakban. Sokszor elmondtuk már, ma is úgy gondoljuk, hogy a vitákat házon belül kell rendezni. Az érveknek sosincs alternatívájuk, ököllel pedig nem lehet rendet vágni' - foglal ugyanakkor állást Kelemen az RMDSZ AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében is.

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése szerda este elfogadta a javaslatot, amely szerint vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a párt önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a szövetségben.

abonare newsletter