Napi Hírek

Leszavazták a szakbizottságokban a román pártok a gyulafehérvári nyilatkozat törvénybe foglalását

Összezártak a román politikai pártok, leszavazták a gyulafehérvári nyilatkozat törvénybe foglalását a szakbizottságokban, tájékoztat az RMDSZ keddi közleménye.

"Újból bebizonyosodott, hogy akkor, amikor a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjainak betartásáról van szó, akkor a román politikai pártok félreteszik az ideológiai nézetkülönbségeiket, összezárnak és egységesen lépnek fel a magyarok ellen", írja a dokumentum.

Márton Árpád képviselő szerint a jogszabály "nem akar elvenni senkitől semmit". A képviselőház szakbizottságaiban elutasították a gyulafehérvári nyilatkozat törvénybe foglalását, a nem magyar kisebbségek képviselői tartózkodtak. A Mentsétek meg Romániát Szövetség a kezdeményezés ellen szavazott, mert több pontban megszegi az alkotmányt, Ion Stelian képviselő szerint.


"A román politikum nem tartja be elődei száz évvel ezelőtt vállalt ígéretét, holott a demokrácia alappillére a jogállamiság, a román demokrácia pedig csakis akkor lehet teljes, ha közjogi szempontból is érvényesek és alkalmazásukban is háborítatlanok a modern román állam jogalapját jelentő 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazottak", állapítja meg az RMDSZ közleménye.

Az RMDSZ úgy fogalmaz: továbbra is szorgalmazza mind az európai, mind az országos törvényhozásban, hogy a kisebbségeket megillető jogokat törvénybe foglalják.


"Ezúton is bebizonyosodott, hogy Románia nem mintaország, mint ahogyan azt számos külföldi fórumon hangoztatják az ország képviselői. Minden döntéshozó testület előtt ugyanazt hangoztatjuk: az európai példákból kiindulva a romániai magyarságot maradéktalanul megilletik a kisebbségi jogok", zárul a közlemény.

Citește AICI varianta în limba română a materialului.

Etichete: parlament Rmdsz
Ultimele Stiri
abonare newsletter