Napi Hírek

Nem ért egyet az RMDSZ a 114-es sürgösségi kormányrendelettel. Benedek Zakariás pontosítást vár a miniszterelnök asszonytól

Az RMDSZ továbbra sem ért egyet a kormány 114-es számú sürgősségi kormányrendeletével (OUG 114/2018), amely hatástanulmány nélkül alapjaiban befolyásolná és változtatná meg a fiskális és gazdasági rendszerre vonatkozó törvényeket Romániában.

A parlament ezen a héten a miniszterelnök jelenlétében vitatta meg újból ezt a sürgősségi kormányrendeletet és a várható következményeit. A képviselőházi plénumi vitán Benedek Zakariás ismertette az RMDSZ álláspontját, beszédében elmondta, hogy a Szövetség számos módosító javaslatot dolgozott ki ezen kormányrendelet javítására.

„Számunkra elfogadhatatlanok azok a sürgősségi kormányrendeletetek, amelyek az ország fiskális és gazdasági rendszerét egyik hónapról a másikra módosítják előzetes hatástanulmányok és felkészülés hiányában. Éppen ezért továbbra is azt kérjük, és ezúttal a miniszterelnöktől, hogy csak 2020-tól ültesse gyakorlatba ezen rendeletet”, hangsúlyozta az RMDSZ elsődleges módosítását Benedek Zakariás, parlamenti képviselő.


A Szeben megyei RMDSZ képviselő lapunknak is megerősítette: a Szövetség által kidolgozott módosítások számos területet érintenek, közöttük a bank, az építészet vagy akár az energetika is szerepel. Benedek Zakariás aggodalmát fejezte ki a magánnyugdíjalappal kapcsolatban is, pont ezért indokolta, ha 2020-ra ugyan nem sikerülne, legalább 2019 nyarára halasztani kellene a sürgösségi kormányrendelet gyakorlatba ültetését.

„Meg kell győződnünk arról, hogy az ilyen jellegű fiskális módosítások nem lebénítják, hanem korrekciókat vezetnek be a gazdasági szféra működésébe, és főleg arról, hogy a több mint húsz pontban számos törvényt módosító rendelet megalapozott minden szempontból”, állítja Benedek Zakariás.


„Sok manipulatív vélemény jelent meg a sajtóban, és az állampolgárok nincsenek tisztában az igazsággal”, nyilatkozta Viorica Dăncilă, aki részt vett a parlamenti vitán. Lapunk kérdésére a képviselő azt válaszolta, pont az állampolgárok helyes tájékoztatása érdekében konkrét válaszokra számít a miniszterelnök asszonytól. Benedek Zakariás elmondta, Viorica Dăncilă állítása, miszerint a 114-es sürgösségi kormányrendelet gazdaságélénkítő elemeket tartalmazna, nem tükrözi a realítást.

„Az energiatermelők 2%-os járulékfizetésének ötlete tulajdonképpen elrettenti a termelőket akik a megújuló energiaforrásokból előállított energiával foglalkoznak. Úgy gondoljuk, nekik mentesülniük kell a hozzájárulás alól. A sürgösségi törvényrendelet rendelkezéseit az összes érintett szereplővel folytatott konzultációk kimerítésével és a pénzügyi hatás megfelelő számításával kell módosítani”, állítja Benedek Zakariás.

Ultimele Stiri
abonare newsletter