Monitorul Cartierelor

Ce propune un clujean pentru polițiști ca să scape de hoții de lemne: „Chiar nu vede nimeni?”

Sătul de tăierile de lemne mai mult sau mai puțin legale din jurul Clujului, un cetățean vine cu o soluție pentru autoritățile locale, dar și pentru oamenii legii.

 

 


Luni, în timpul unei plimbări în Pădurea Hoia-Baciu spre Cheile Baciului, un clujean susține că a descoperit trei „echipe” care păreau să fure lemne în diverse locuri din pădure. Bărbații în cauză aveau două atelaje cu cai, iar doi inși „asistau” cu o dubiță albă marca Volkswagen.

 


„Am sunat la 112 și, bineînțeles, aceleași probleme: de cine aparține acest corp de pădure, în ce loc exact se întâmplă furtul, să vedem cine răspunde, Poliția nu are cu ce mașină să ajungă la locul faptei, pădurarul din zonă e foarte ocupat…”, a mărturisit dr. Lorin Sîntămărian, pentru monitorulcj.ro.

Semnal de alarmă pentru autoritățile locale

Bărbatul afirmă că dorește să tragă un semnal de alarmă autorităților locale și spune că a găsit cel puțin 100 de cioate proaspete pe o porțiune de circa 2 hectare. El este de părere că vorbim de peste 100 mc de masă lemnoasă furată în ultimele săptămâni.


„Ca să transporți atâta material lemnos din pădure îți trebuie totuși logistică și nu poți să fii nevăzut de autorități, sunt totuți sute de căruțe în care să încapă atâta material lemnos. Chiar nu le vede nimeni?”, se întreabă Lorin Sîntămărian.

„Eu ca cetățean ce pot să fac? Să sun la 112 și să primesc aceleași răspunsuri de neputință ale autorităților. Să mă expun în fața unor infractori și să le fac poze ca să nu se întâmple nimic”, se plânge bărbatul, care va depune o petiție cu titlul „Tăieri ilegale de lemn din pădurile din jurul Clujului”.


Clujeanul care afirmă că a surprins hoții de lemne se declară curios: oare ce vor face autoritățile locale pentru a stopa fenomenul? „Cine răspunde pentru furtul masei lemnoase care s-a produs în ultima vreme?”, se întreabă el, arătând că localnicii își doresc să se simtă „cetățeni europeni” în orașul metropolitan modern al anului 2020.

Ce soluție a găsit clujeanul pentru a stopa hoții de lemne?

„Nu mai poți să te plimbi în jurul Clujului din cauza hoților de lemne, turmelor de oi care au alături câini ciobănești periculoși care te atacă, gunoaielor aruncate peste tot, ATV-urilor și motocicletelor de teren care distrug pădurile de protecție din jurul orașului”, acuză Lorin Sîntămărian.


Tocmai din această cauză, bărbatul s-a decis să facă „ceea ce poate ca simplu cetățean”. El intenționează să pună la dispoziția Secției 5 a Poliției municipiului Cluj-Napoca, Poliției comunei Florești, respectiv Poliției comunei Baciu un autovehicul de teren sau un ATV, printr-un contract de comodat, donație sau sponsorizare, astfel încât să nu mai există scuza imposibilității intervenției oamenilor legii la fața locului.

„De asemenea, vreau să donez Primăriei Cluj-Napoca, Primăriei Florești și Primăriei Baciu un sistem de camere de supraveghere amplasat în câteva locuri pentru a se înregistra imaginile cu hoții care fură lemne”, a plusat dr. Lorin Sîntămărian.

CITEȘTE ȘI:

Câți arbori lipsesc din Pădurea Hoia-Baciu, în locul în care se aflau ieri tăietorii de lemne? 100 de cioate, fără marcaj silvic. FOTO/VIDEO


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter