Monitorul Cartierelor

Clujenii și-au unit forțele, sesizările funcționează! NESIMȚIREA a sute de proprietari, TAXATĂ de Primărie

Sute de proprietari de terenuri de pe malurile Someșului Mic au fost identificați și sancționați pentru depozitări necontrolate de deșeuri.

clujenii-si-au-unit-fortele-sesizarile-functioneaza-nesimtirea-a-sute-de-proprietari-taxata-de-primarie clujenii-si-au-unit-fortele-sesizarile-functioneaza-nesimtirea-a-sute-de-proprietari-taxata-de-primarie

 

 


Sesizările chiar funcționează, susțin voluntarii de la SOS Someșul Nostru.

 


În urma zecilor de sesizări trimise la turul ciclist din cadrul Someș Delivery, s-a făcut curățenie pe o bună parte din malurile Someșului Mic. Astfel, zeci de tone de deșeuri provenite din construcții, dar și gunoaie menajere au fost ridicate de lângă râu. În locul mizeriei, activiștii solicită piste de biciclete, coridoare pietonale, spații verzi, mobilier urban.

Zeci de transporturi ilegale găsite în zona Aeroportului Cluj

Potrivit unui răspuns oficial al Primăriei municipiului Cluj-Napoca la sesizările privind deșeurile adunate în zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, au fost descoperite aproape 40 de transporturi ilegale de deșeuri lângă una dintre porțile de intrare. Voluntarii avertizează că fără o supraveghere constantă, deșeurile vor continua să reapară în zonă. De asemenea, ei propun administrației locale și urgentarea pistei metropolitane de biciclete.


„Este imperios necesar ca pista metropolitană de biciclete, cu spații verzi și de promenadă, cuplate la Someș, să fie realizată cât mai curând pentru ca râul să fie tranzitat la minut. Astfel, infracțiunea de a arunca deșeuri în râu sau la margine va fi mult diminuată. Ce spunem e valabil și pentru alte zone de lângă Cluj, unde sunt în continuare deșeuri, că vorbim de Florești ori Gilău ori de Apahida”, se arată într-un mesaj al campaniei Someșul Nostru.

În zona centurii Apahida – Bld. Muncii, râul Someșul Mic și limitrof cu Aeroportul Cluj, există o suprafață de teren de circa 100 hectare aparținând unității administrativ-teritoriale (UAT) Cluj Napoca. Încă din 1998, pe o parte din acea suprafață de teren s-au dezvoltat mai multe exploatări de balastru. Gropile rezultate nu au mai fost astupate, cu toate că Legea 211/2011 permite activități de rambleiere, adică aducerea terenului la starea inițială cu deșeuri rezultate din activităti de construcții.


„Pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, pe parcursul anilor au fost depozitate deșeuri rezultate din construcții, inclusiv din categoria polistiren, rigips, vată minerală – unele cu acordul proprietarilor terenurilor. În urma sesizărilor înregistrate la Primăria Cluj-Napoca, Direcția Generală Poliția Locală, de aproximativ o lună au fost declanșate verificări cu privire la această situație”, se arată în răspunsul administrației locale la sesizarea nr. 496392 / 10.10.2020.

Polițiștii locali patrulează non-stop pe malurile Someșului Mic

În urma verificărilor, au fost identificați și somați 268 proprietari de terenuri, cu privire la neîntreținerea acestora, fapt prevăzut în OUG 195/2005, care prevede obligația proprietarilor de terenuri de „a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deșeuri, de a nu deteriora calitatea mediului geologic și de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcțional”; cu termen până în data de 30 octombrie.


De asemenea, au fost prinși și 39 de transportatori – persoane fizice și juridice – care transportau deșeuri pe acele suprafețe. Transportatorii depistați au fost nevoiți să ia măsuri de reabilitare a zonei din propriul buzunar. Potrivit administrației locale, circa 85% din suprafața afectată a fost curățată. Totodată, proprietarii de terenuri au luat măsuri de securizare a zonei prin montarea de bariere la accesul dinspre Bld. Muncii, la parcele.

„Este în lucru amplasarea de tehnică pentru monitorizarea zonei cu camere de supraveghere video. S-a instituit patrularea 24/24 h în zonă cu polițiști de la Serviciul Control Protecția Mediului pentru depistarea și sancționarea celor care mai încearcă să depoziteze deșeuri în această zonă. Față de persoanele depistate a fost luată măsura de sancționare contravențională”, se mai arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca la sesizarea clujenilor.

Proprietarii au fost pedepsiți cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei – pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 și 50.000 de lei – pentru persoane juridice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de peste 140.000 de lei. Pe lângă aceste sancțiuni, administrația locală lucrează la o Hotărâre de Consiliu Local în urma căreia să fie supraimpozitate terenurile neîngrijite.

CITEȘTE ȘI:

Încep lucrările pe malurile Someșului! Cum facem un râu mai curat? Ovidiu Cîmpean: „Toleranță zero față de gunoaie!”


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter